image


In foodbloggistan is de discussie weer opgelaaid over de zesde smaak: vet.
Naast zoet, zuur, zout, bitter en umami wordt nu opnieuw gepleit om ook vet als smaak te definiëren. Wetenschappelijk onderzoek levert daar wel wat bewijzen voor, zoals dat van dr. Fabienne Laugerette verbonden aan de universiteit van Neuchatel:

The inborn attraction of mammals for fatty foods raises the possibility of an additional oro-sensory modality devoted to fat perception. During a long time, dietary lipids were thought to be detected only by trigeminal (texture perception), retronasal olfactory, and post-ingestive cues. (...)Gustation also plays a significant role in dietary lipid perception.
Zie: http://hal.ccsd.cnrs.fr/ccsd-00090385/en/

Het probleem is natuurlijk dat vet ook een drager van/voor aroma's is. Vet in de vorm van gemarmerd vlees verbetert de smaak van het vlees, maar heeft vet een eigen smaak? En zo ja, hoe omschrijf je die? Ook vraagt molekularküche-blog zich af: kun je dingen vinden die 'vet' smaken, maar waarvan de consistentie niet vet is?
Het hele verhaal met alle links vind je hier:
http://www.eigenarbeit.org/molekularkueche/2008/03/26/fett-der-sechste-geschmack/
Dit artikel afdrukken