Het huidige kabinet lijkt een andere koers te willen varen wat betreft het boeren- en plattelandsbeleid en heeft daarom besloten om de oorspronkelijke deadline van 1 oktober te laten vervallen. Gedurende de zomer werkt het nieuwe ministerie van LVVN aan zijn plannen die vermoedelijk sterk zullen afwijken van de ambities van het voorgaande kabinet.

Het schrappen van de deadline komt voort uit het hoofdlijnenakkoord, waarin al werd aangegeven dat het transitiefonds, dat oorspronkelijk was bedoeld om de provinciale plannen te financieren, zou komen te vervallen. Dit akkoord impliceert dat niet alleen de financiering, maar ook de plannen zelf opnieuw ter discussie staan. Een woordvoerder van Wiersma bevestigde aan de Volkskrant dat de provincies zijn geïnformeerd dat de deadline voorlopig niet wordt gehanteerd, omdat de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord van invloed kan zijn op de gebiedsprogramma’s.

Aan de beslissing draagt bij het feit dat verschillende provincies al duidelijk hadden gemaakt dat zij de oorspronkelijke deadline niet zouden halen. Uit een rondgang door BNR blijkt dat provincies zoals Overijssel, Noord-Brabant, en Noord- en Zuid-Holland al rekening hielden met uitstel. Drenthe en Flevoland wachten op aanwijzingen uit Den Haag. Alleen Gelderland heeft afgeronde plannen ter waarde van €10 miljard.

Geld speelt een cruciale rol. In het transitiefonds was €24 miljard beschikbaar, waarvan €16 miljard was bestemd voor de provinciale plannen in het kader van het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG). De provincies hebben gezamenlijk aangegeven dat ze denken zo'n €58 miljard nodig hebben om hun plannen te realiseren.

Het wegvallen van het transitiefonds heeft een agendapunt gemaakt van de zinloosheid van deze plannen. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) benadrukt niettemin dat de doelen voor landbouw, water, natuur en klimaat nog steeds overeind staan, maar dat er snel overleg moet plaatsvinden met minister Wiersma over de nieuwe plannen van het kabinet en de benodigde middelen.

De komende weken zijn cruciaal voor de verdere uitwerking van het beleid en het verkrijgen van inzicht in de manier waarop de gestelde doelen gerealiseerd kunnen worden.
Dit artikel afdrukken