Gezonde voeding, de opwarming van de aarde en het vaccineren van je kinderen; in veel controversiële kwesties concurreert wetenschappelijke informatie met (online in overvloed beschikbare) meningen van zelfbenoemde experts en ervaringsdeskundigen. Iedere burger vormt in het woud van vaak tegenstrijdige informatie zijn eigen oordeel en het keurmerk 'wetenschappelijk' is daarbij lang niet altijd doorslaggevend.

Autoriteit
Maar is wetenschappelijke kennis niet gewoon betrouwbaarder dan andere vormen van kennis? Wat betekent dat precies en hoe zwaar moet dat wegen? Gedegen wetenschappelijk onderzoek heeft blijkbaar geen vanzelfsprekende autoriteit meer - hebben wetenschappers zelf de poorten van hun expertise niet goed bewaakt? We maken de balans op: wordt het niet tijd dat de wetenschap wat minder bescheiden wordt, staat voor haar zaak en zich wat assertiever opstelt?

Een debat over de betrouwbaarheid van de wetenschap en de vraag welk oordeel we met recht aan wetenschappers mogen uitbesteden: Met medewerking van Melanie Peters, directeur Rathenau Instituut, Herman Philipse, filosoof en universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht, Rosanne Hertzberger, microbiologe en columnist NRC Handelsblad, Hedwig te Molder, hoogleraar communicatie over wetenschap en technologie, onder leiding van Jim Jansen, hoofdredacteur New Scientist NL.

Info
Datum: dinsdag 28 februari
Adres: Oosterhuiszaal van De Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam
Ticket: €11,00 (toegangskaart met korting €10,00)
Kaartjes kun je online bestellen.

Meer informatie is op de website van De Rode Hoed te vinden.
Dit artikel afdrukken