Op 9 oktober starten we een open debat over gezondsheidsbeleid. Hans Rutten van LNV's Innovatienetwerk van LNV en journalist Koos van Kasteren schreven, op persoonlijke titel, een artikel met de vraag of de overheid en de wetenschap zich niet vertillen aan overgewicht. Het artikel verschijnt binnenkort in het veel te onbekende Tijdschrift Spil. We vinden het buitengewoon aardig van Spil's hoofdredacteur Arend Voortman dat het artikel hier komende week integraal geplaatst mag worden als basis voor discussie.

Maar nu eerst een andere vraag: hoe vinden foodloglezers dat de rubriek Debat in de toekomst zou moeten worden vormgegeven?

De redactie heeft besloten voor 'open' en 'gesloten' debatten. In open vormen kan iedereen meepraten. In gesloten vormen kunnen niet-genodigden alleen meelezen. Voor die vorm is gekozen omdat vastereageerders intensiever reageren dan personen - wetenschappers, beleidsmakers, vertegenwoordigers van bedrijven - die we nooit horen, maar wel eens zouden willen horen. Om het gevaar van ondersneeuwen en initimidatie te voorkomen.
Het eerste gesloten debat leverde meteen een 'lezerscoup' op in de vorm van een paralleldebat. Daarom de vraag: wat is de ideale vorm van het katern Debat, gegeven onze doelstelling om mensen die medebepalend zijn voor het nieuws te verleiden zich hier te laten horen?
Dit artikel afdrukken