In 2013 verving Delhaize zijn topman Pierre-Oliver Beckers door de Nederlander Frans Muller (voorheen Metro). Omdat het bedrijf voorzag dat dit mogelijk tot een aantal gefrustreerde topmanagers zou leiden, die de toppositie aan hun neus voorbij zagen gaan, stelde het zijn topmanagement een 'retentiebonus' in het vooruitzicht. Voorwaarde om een cash premie te ontvangen was dat de beoogde managers op 31 juli 2014 nog bij Delhaize actief zouden zijn. Uit het jaarverslag blijkt dat Delhaize de leden van het uitvoerend comité uiteindelijk in totaal € 1,9 miljoen uitbetaald heeft.

Toch vertrokken
De retentiebonus had echter weinig effect. Binnen korte tijd na het bekendmaken van Mullers benoeming dienden drie van de topmanagers hun ontslag in. Roland Smith, ceo van Delhaize America, Stéfan Descheemaeker, ceo van Delhaize Europa, en Dirk Van den Berghe, topman van Delhaize België, lieten de bonus voor wat hij was en vertrokken. Dat meldt het FD naar aanleiding van berichten in de Belgische media.

Ingrijpende reorganisatie
De nieuwe ceo Frans Muller ging voortvarend aan de slag. Over 2014, het eerste volledige jaar onder zijn hoede, groeide de omzet van Delhaize internationaal tot € 21,4 miljard. De nettowinst halveerde echter tot € 89 miljoen. Dat was vooral te wijten aan de omvangrijke reorganisatie die Muller doorvoerde binnen de Belgische tak van het supermarktconcern. Die reorganisatie ging niet zonder slag of stoot, en leidde pas recent tot een finaal akkoord. Er gaan 1.800 arbeidsplaatsen verloren en 10 (in plaats van 14) winkels sluiten.

Muller zei hierover in het FD "Natuurlijk zijn er pijnlijke beslissingen genomen, maar dat was ook noodzakelijk. Het werd ook van mij verwacht dat ik zou ingrijpen". Volgens Muller is 'de weg omhoog ingezet'.
Voor zijn inspanningen kreeg Muller in 2014 € 1,73 miljoen betaald, waarvan een kleine 1 miljoen als basisloon.

Fotocredits: 'Delhaize Actie 09/03/2015', SETCa BBTK
Dit artikel afdrukken