Nog niet eerder was foodlog zo eensgezind in een poll. Rust, regelmaat en reinheid lijken de evidente basis voor een gezond eetbeleid volgens de uitslag van de poll van afgelopen week (zie onder). Een en ander in weerwil van uitgebreide gezondheidscampagnes tegen vet, suiker, zout en voor vezels en bewegen.

Gisteren startten we een nieuw openbaar debat over de vraag of er wellicht een moratorium op voedingsadviezen zou moeten komen. Een en ander naar aanleiding van een artikel door Hans Rutten en Koos van Kasteren die stellen dat overheid en wetenschap zich vertillen aan overgewicht.

Kort geleden sprak ik erover met een deskundige. Zal het beleid uithalen? - vroeg ik hem. Misschien, maar misschien ook niet. We hebben niet beter. Maar, vroeg ik, is het niet waarschijnlijk dat er heel andere factoren in het spel zijn dan vet, suiker en zout alleen? Ja, zei hij. We eten altijd en overal en kennen geen remmingen meer.We hebben waarschijnlijk meer stress dan vroeger en de samenstelling van onze voeding is nogal veranderd sinds de jaren '60/'70 van de vorige eeuw.

Hebben we niet beter en moeten we het maar doen met de strijd tegen vet, suiker en zout of moeten we eerst eens dieper kijken eer we afstevenen op een bevolking die geen enkele dieetregel meer accepteert maar wel van alle kanten wordt volgestopt door een overaanbod aan makkelijks, goedkoops en verleidelijks?

Dat is een ongemakkelijk makende vraag.



Dit artikel afdrukken