Staatssecretaris Sharon Dijksma stelt de komende 3 jaar maximaal 3 ton beschikbaar voor een zgn. 'bijenmakelaar', die de kennis van imkers over bijengezondheid bij gaat spijkeren. De bijenmakelaar is een van de maatregelen die de staatssecretaris overneemt uit het Actieprogramma Bijengezondheid dat haar onlangs is aangeboden.

"De bijenmakelaar moet ervoor zorgen dat wetenschappelijke kennis terechtkomt bij imkeropleidingen. Ook moet de functionaris kennisuitwisseling tussen imkerorganisaties, landbouw en overheden bevorderen en lesmodules over bijengezondheid in het 'groene onderwijs' stimuleren", schrijft Nieuws.nl.

Andere maatregelen uit het Actieprogramma Bijengezondheid, een voorstel waaraan zo'n 25 organisaties bijgedragen hebben, zijn een doorlopend onderzoeksprogramma en de oprichting van het Bijenberaad. De staatssecretaris financiert deze maatregelen de komende jaren gedeeltelijk mee. De staatssecretaris is te spreken over het doorlopen proces, zoals blijkt uit de brief aan de Tweede Kamer, die ze als volgt besluit: "De intensieve en voortvarende manier waarop alle betrokken partijen bij de totstandkoming van het Actieprogramma hebben samengewerkt geeft mij vertrouwen; er is een belangrijke basis gelegd om vernuft, kennis en samenwerking te mobiliseren die de gezondheid van bijen ten goede komt."
Dit artikel afdrukken