Bierbrouwers en andere drankdeskundigen sluiten prijsverhogingen van bier, maar ook jenever en whiskey, niet uit. Maar is dat het nieuws? Als de prijs van benzine omhoog gaat, rijden we gewoon door. We zijn rijk zat. Een paar procent prijsstijging voor iets waar we een paar procent van ons inkomen aan uitgeven merken we nauwelijks.

Elders in de wereld is dat anders. Als je de helft van je inkomen aan eten uitgeeft en de prijs daarvan stijgt, dan kom je wel degelijk in de problemen. Als de tarweprijs met 75% stijgt, merken wij daar weinig van. Bij ons betekent het dat een brood 10% duurder wordt. In New Delhi wordt het echter tweemaal zo duur op een inkomen dat nu al voor 40 tot 50% aan eten opgaat. Dat zorgt voor spanningen op wereldschaal. India en China hebben een bevolking die voor zijn voeding sterk afhankelijk is van de graanprijzen. Het bericht vermeldt dat de Europese voorraden nog maar voldoende zijn om ons 7,5 week van brood en bier te voorzien. Opgeteld hebben China en India een bevolkingsomvang waar die van de VS en de EU ruim twee keer in om kunnen gaan. En reken maar dat ze willen eten. Daarom wordt het graan nog duurder en nemen onze voorraden misschien nog wel verder af.

Vroeger noemden we die spanningen nog gewoon 'een potentiële haard voor voedseloorlogen'. Tegenwoordig nemen we nog een biertje voor het duurder wordt.

Proost!


Dit artikel afdrukken