Een Haags ondernemersechtpaar. Hij in zwart tweedelig streepjespak, haar over zijn boordrand, licht Haags accent. Zij blond, overweldigend hartelijk en in elke zin klinkt de ondernemer door. De oude houten keet waarmee ze ooit begonnen zijn, hebben ze gesloopt en vervangen door een modern bouwwerk van roestvrijstaal, glas en plastic. Eens in de zoveel jaar nemen de twee een nieuwe locatie over en verbouwen ook die. Ze hebben inmiddels een stuk of vier cafetaria's in de reusachtige wijken ten zuiden van het centrum, rond het Zuiderpark. Een keten in aantocht dus.

Bij een keten hoort een huisstijl en die hebben de eethuisjes dan ook. Blauw en rood. De bediening loopt in sweaters en schorten in die kleuren. De marketing is ook verder losjes geïnspireerd op concurrent McDonald's. Een drukker in de buurt heeft buitenborden gemaakt die net zo lekker "Spicy chicken wings" verkopen als de Mac zijn kipnuggets. "Nu voor €1,-" knallen de borden. De parkeerplaats staat vol met auto's van hongerige passanten. Vooral veel bedrijfswagens: "Uw partner in glas", "Het adres voor rijles".

Ik vraag ze naar de trends in de snackverkoop. De vrouw denkt kort na en vertelt dat er in de wijken met veel moslims meer kip wordt besteld. "Broodje hete kip is onze hardloper." Ik breng de gezondheidstrend ter sprake en zie aan hun gezicht dat ik iets doms heb gezegd. De man maakt een zwaaiend gebaar inde richting van de trambaan die naar het centrum voert. Richting Binnenhof. "Daaaaaaaaaaaar zijn ze heel veel over gezondheid aan het vergaderen. Hier speelt dat totaal niet. Mensen willen gewoon een hamburgertje." De vrouw ziet de teleurstelling op mijn gezicht: "Maar we bakken in half-vloeibaar frituurvet."

Vanwaar deze herinnering? Morgen verschijnt Patatje oorlog van Bart Chabot en Pierre Wind, een ontdekkingstocht door de wereld van de snack. Chabot houdt van tradities, Wind zoekt de gezonde snack. Bij de boekpresentatie in het café in boekhandel Paagman kun je aanschuiven voor een driegangen-snackmenu. Nu voor maar € 15,00.

Dit artikel afdrukken