De wedstrijd draait om het ontwerpen van installaties en apparatuur die zowel schone energie opleveren als openbare kunstwerken. Dit jaar komt LAGI naar het droge Zuid-Californië. Daarom mochten deelnemers niet alleen energieopwekkende, maar ook drinkwater-producerende kunst inzenden.
De zonnepanelen op het kunstwerk van deze finalisten genereren energie die de omzetting van zee naar drinkwater faciliteert. De technologen claimen dat het ontwerp, dat ze omdoopten tot The Pipe jaarlijks bijna 3.8 miljard liter drinkwater kan produceren.
Om dat te bewijzen werken ze momenteel aan een protoype. De productie van drinkwater was nooit eerder zo sexy, schrijft Grist over het concept dat bij de pier van Santa Monica gebouwd moet gaan worden.
The Pipe gebruikt de zonne-energie om het water door filters te pompen. Zo ontstaat schoon drinkwater en superzout water met 12% zout (zeewater bevalt normaal ongeveer 3,5% water). In een enorm thermisch zwembad midden in de installatie wordt het zoute water een plek voor recreatie, voordat het via filters terug in de zee wordt gepompt.
Op 6 oktober worden de winnaars van LAGI 2016 bekend gemaakt.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Met zulke mooie, nieuwe, energieproducerende en drinkwatermakende kunstwerken op komst, verdwijnen heel wat eerdere (Foodlog-) problemen als sneeuw voor de zon.
Het ontzouten van zeewater kan op vele manieren. Bekend is omgekeerde osmose waarbij schoon water door filters uit het zoute water wordt gepompt. Daarbij is veel druk (energie) nodig, omdat je tegen de natuurlijke stroomrichting in pompt.
Deze ontwerpers gebruiken een electromagnetisch filtratiesysteem; eigenlijk geen filter, maar een magnetisch veld dat de zouten naar zich toetrekt. Blijkt veel minder energie te kosten.
In zekere zin bestaat jouw droom al Wouter, in de vorm van membraan destillatie. Alleen dan een stuk efficiënter dan het koken van een reusachtige sigaar met water. Dat duurt wel even en kost een berg energie.
Indrukwekkend. Maar hoe het werkt laat zich kennelijk moeilijk uitleggen.
Zonnestroom, elektrische pompen, filters. Opeens is dan ook het zoute water warm voor pret en wordt het nog eens gefilterd voor het terug de zee in gaat.
Afgaand op de plaatjes van het prachtige gevaarte denk ik dat ze in die sigaar beter zeewater kunnen koken en de damp laten condenseren. Daar droom ik al lang van; zo simpel.