In de Ondertussen van donderdag 21 november vallen mij deze berichten op:

- Het kabinet presenteerde de vergoedingen die varkenshouders in het oosten en zuiden van het land kunnen krijgen als ze stoppen met hun varkenshouderij. Opvallend: in het zuiden van het land krijgt een boer per varken €151 uitgekeerd terwijl een boer uit het oosten slechts €52 krijgt voor zijn varken (RTL). Dat heeft te maken met vraag en aanbod, zegt een woordvoerder van het ministerie LNV. In het zuiden is meer vraag naar varkensrechten, dus ligt de prijs hoger.

- Zorgverlening in de toekomst: drones die medicijnen en bloed rechtstreeks van het lab naar het ziekenhuis brengen, of van het ziekenhuis naar de patiënt thuis. Ongestoord vliegt de drone over verkeerslichten en files heen. Moet kunnen, aldus het Erasmus MC, dat vandaag zijn toekomstvisie presenteerde (RTL). Vandaag start al een proefperiode die naar verwachting 3 jaar duurt.

- De Vegamonitor bracht het Nederlandse vleesverlangen in kaart (AD). Bijna de helft van de respondenten vond dat ‘elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is’. Van de ruim duizend mensen die onderzoeksbureau Kien heeft ondervraagd, eet 37 procent een of meer dagen in de week geen vlees. Dat vinden mensen, ze doen wat anders: zowel Foodlog als de WUR toonden aan dat de vleesconsumptie in ieder geval niet daalt.

De lucht in New Delhi is smerig. Een slimme ondernemer bedacht de ‘zuurstof bar’ (Daily Mail): je kunt er een kwartiertje schone zuurstof happen in vuil India voor slechts 300 roepies (bijna €4). De topman van EasyJet wil geen vliegtaks maar een kerosinetaks (BNR). Dat is eerlijker, vindt hij, omdat het gebonden is aan de afstand die je vliegt. Heliogen, een start-up die gesteund wordt door onder meer Bill Gates, heeft een doorbraak bereikt in de toepassing van zonne-energie. Via de nieuwe technologie zou voldoende hitte opgewekt kunnen worden om cement, staal of glas te maken. Zo zou zonne-energie écht fossiele brandstoffen kunnen vervangen. (Het Laatste Nieuws)

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken