Danish Crown slacht inmiddels 200.000 gegarandeerd geheel antibioticavrij gemeste dieren per jaar. Vorig jaar vertienvoudigde Danish Crown zijn productie om aan de vraag uit de VS te kunnen voldoen. Amerikaanse consumenten én investeerders ontwikkelen een steeds grotere weerstand tegen met antibiotica gemest vlees. Reinerts nieuwe lijn bestaat uit vleeswaren, dus niet alleen de duurbetaalde varkenshaasjes of andere gewilde stukken. Er is sprake van de eerste vorm van kop-tot-staartverwerking zonder antibiotica.
Consumenten denken dat ze gevaarlijke doses antibiotica via vlees binnen kunnen krijgen. Regelgeving bepaalt dat dat - mits aan de wet wordt voldaan - is uitgesloten. Antibioticagebruik zorgt voor de ontwikkeling van resistente bacteriën die op verschillende plekken kunnen opduiken. Via de mest in het milieu, maar eventueel ook via vlees in de keuken. Het directe gevaar zit dan ook niet in de antibiotica, maar in die resistente kleine organismen. Antibioticavrijvlees helpt met name bij het voorkomen van de ontwikkeling van antibioticaresistentie in het milieu buiten de keuken. Zowel Reinert als Danish Crown hopen dat hun producten navolging krijgen onder Duitse retailers. Het antibioticagebruik onder Duitse boeren ligt dubbel zo hoog als in Denemarken. Nederland scoort iets slechter dan de Denen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mosterd na de lange maaltijd, maar toch nog een opmerking. Op de worst in bovenstaande afbeelding staat: 'Im Tuche gereift'.
Hoe zouden ze die bacterievrij houden ? Gecontroleerde clean rooms ? Bad voor de doeken in chloor, een antibioticum of regelmatig in soda ? Hoe lang blijft de doek er omheen ?
Als er iets gevoelig voor schimmels en bacteriële groei is, dan zijn het doeken.
Is dat qua hygiëne niet twijfelachtig ?
De slopen rond hammen werden vroeger met grote regelmaat ververst in heet water met soda; ze dienden op vliegen etc. op afstand te houden, maar juist door uitzweten van vlees en de te drogen worst, die ook opgerold in trossen in slopen hingen, was het opletten geblazen.
Voor degene die antibioticavrij al ver vinden gaan, hier een ander voorbeeld: Block Bird's, the world most transparant chicken.
Edwin, ik snap het, maar dat snapte jij waarschijnlijk ook al. Nu de opinion leaders en marketeers nog. Consumenten zijn als was in hun handen.
Dick
#37
Binnen de huidige veehouderij krijg je nu afdelingen met vee dat wel of dat niet behandeld is. Beiden zijn bij slacht antibioticavrij. De een verkoopbaar en de andere niet of moeilijker.
Het vergroot de twijfel van de veehouder tussen wel of niet behandelen en daardoor zal er in de toekomst het risico onstaan dat er te lang gewacht worden met het behandelen van een ziek dier. Wat voor houderij systeem je ook hebt. Er zullen altijd dieren ziek worden.
Dat staat hieronder al, Liesbeth. Veel duidelijker lukt me niet. En als het onduidelijk is, dan zien we het over vijf jaar vast beter. En anders heb ik ongelijk.