Zo'n kleine waarneming.

Gisteravond vroeg ik een groep in voedsel geinteresseerde mensen, overwegend in de 50+ leeftijdsklasse, hoeveel ze dachten dat eten kost. Ongeveer 60 mensen.

Vraag 1: hoeveel procent van ons budget gaven we rond 1900 uit aan eten?

Vraag 2: hoeveel procent van ons budget geven we vandaag uit aan eten?

De antwoorden waren verrassend.

Een meerderheid dacht dat we vroeger een procent of 10 van ons inkomen aan eten uitgaven. Vandaag, dacht diezelfde meerderheid, was dat veel meer. Een procent of 20/25.

De werkelijkheid is omgekeerd. We gaven vroeger veel meer uit dan 25%. Afhankelijk van je welstand wel tot een procent of 40-50. Vandaag zullen we grofweg op een procent of 15 zitten.

Het nieuws is dus dat we eten duur vinden, terwijl het zoveel goedkoper is - we hoeven er veel minder voor te laten staan.
Zelfs mensen die wat dichter staan bij die oudere generaties denken dat.

Waar komt die scheefheid tussen wat het geval is en wat we denken toch vandaan?
Dit artikel afdrukken