Donderdag 4 februari maakt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een tour langs goede voorbeelden van Duurzaam Voedsel.
De tour duurt van 13:00u tot 17:30 uur en gaat van Amsterdam naar Den Haag. De dag wordt afgesloten met een duurzame netwerkborrel, waar verschillende vertegenwoordigers uit de voedselketen verzameld zijn. Sinds het uitbrengen van de nota Duurzaam Voedsel in juni 2009, is er veel gebeurd: supermarkten beloven duurzamer varkensvlees in de schappen te leggen, het opgerichte Platform Verduurzaming Voedsel komt met een plan voor een systeem dat het consumenten gemakkelijker moet maken om duurzaam voedsel in de winkel te vinden, er is een half miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar vleesvervangers en er staat een voorlichtingscampagne over voedselverspilling op stapel.
Op het programma staat het volgende:
Cafetaria 'Natuurlijk Smullen' in Amsterdam
Bezoek aan de eerste biologische cafetaria in Nederland die uitsluitend biologische producten verkoopt, inclusief een aantal vegetarische snacks. Hier vertelt minister Verburg over haar plannen ten aanzien van vleesvervangers en presenteert verschillende voorbeeldprojecten van het zogeheten 'tussensegment' (tussen gangbaar en biologisch in). In de cafetaria vindt een smaaktest plaats met onder meer de gehaktbal van vleesbedrijf VION, die voor 20% uit plantaardige vezels bestaat, maar voor 100% naar vlees smaakt. De vezels zijn gefabriceerd door Meatless bv, die in het verleden voor onderzoek geld van LNV heeft gekregen.
Jumbo Supermarkt Leidschendam
Jumbo is uitgeroepen tot 'Meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland.' Maar voor LNV is het een speciaal bedrijf omdat het bij de tellingen van het aantal duurzame producten als beste uit de bus komt.
Zomaar een gezin
Consumenten gooien jaarlijks voor € 1,6 miljard aan voedsel weg. Een deel is onvermijdelijk, zoals aardappelschillen en kippenbotjes. Maar het grootste deel is goed voedsel wat in de kliko verdwijnt: één op de 5 boodschappentassen. Een gezin met 2 kinderen van 4 en 8 jaar ontvangt minister Verburg. Zij gaan onder leiding van topkok Pierre Wind de kliekjes van de afgelopen week opwerken tot een simpele, maar smakelijke maaltijd.
Ministerie van LNV
Ter afsluiting van de dag is op het ministerie de afsluitende borrel. Een heel speciale netwerkborrel verzorgd door Katja Gruijters, die daar de proeverij 'Mooi van nature' presenteert in de vorm van een expositie. Gruijters ziet de natuur als grote inspiratiebron om oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld de voedselverspilling in restaurants, supermarkten, huishoudens en de industrie. Mooi van nature is een interactief concept dat zich doorontwikkelt. Samen met bedrijven, telers en andere partners gaat Katja Gruijters op zoek naar een Waste Less maatschappij; een nieuw begin! Minister Verburg sluit de dag af met een terugblik en ze vertelt welke ambities zij op korte termijn heeft met duurzaam voedsel. Daarbij gaat ze € 1 miljoen ter beschikking stellen aan een nieuw onderzoeksproject.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En wie krijgt dat miljoen nou voor een nieuw onderzoeksproject? De persdienst van LNV hult zich voorlopig nog in stilzwijgen....
De jongeren van Ibanana hebben van deze dag drie leuke filmpjes gemaakt (tenminste, ik vind ze wel leuk):
- filmpje over duurzaam snacken
- filmpje over duurzaam voedsel
- filmpje over voedselverspilling en koken met kliekjes door Pierre Wind
Paul ik ben het met je eens, koppel dierwelzijn en mestwetgeving (milieu) tot een geheel. Zo het nu gaat blijft het een probleem opgelost een nieuwe gemaakt. Ik denk dat de gezamenlijk varkens houders via LTO en/of vakbond het voortouw moeten nemen en niet altijd afwachten wat er uit de Haagse ivoren toren komt en er dan op gaan schieten. De aanval is de beste verdediging!!
Han, mooie systemen om te doen. Moeten ze in Nederland wel de mestwetgeving veranderen want je mineralenbalans raakt danig ontwricht. Als de overheid nu slim is gaan ze dierenwelzijn en mestwetgeving koppelen en boeren de goeie kant op sturen.
@Paul. Bedankt voor je uitleg. Mijn ervaring met alternatieve varkenshouderij is uit Frankrijk en Belarus. In Frankrijk zag ik groepen van 50 dieren in een stro hok (open wand)(geschat 50 m2) met voerautomaat en een grote stro baal als strooisel wat de dieren zelf verspreiden na uit elkaar plukken van de baal. Erg rustig en fris. In Belarus liepen de varkens in hokken van ca. 20 m2 en inderdaad 15 - 20 dieren. De mest + strooisel werd gecomposteerd in het hok door toediening van een bacterie mengsel. Na afvoer dieren werd deze potstal geleegd. In deze stal geen stank en Nitraat geur, alleen de geur van compost. Of het systemen zijn voor grootschalige varkens houderij >geen idee< maar vooral het Franse is erg bezoekers vriendeijk.