'Hey Dick, een duurzaam dier dat van afval leeft, eet niet lekker weg. Mijn buurman lust nou geen varken meer.' Een reactie van een varkenshouder op mijn lofzang op het varken als duurzaamste dier ter wereld.
Kunnen we dat afval dan beter in een koe (kan en gebeurt nl. ook) of een kip (kan ook, hoewel wat minder) stoppen? Vinden we het ook een vies idee dat onze biologische groenten zo lekker groeien van de poep van beesten?
Jeemig, als we dat vinden kunnen we letterlijk niets meer eten.

Natuurlijk, die buurman is een mietje, maar daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat: wil'ie het weten en wordt dat afvalvarken dan nog lekkerder om te eten?

Daarom die vraag eerst maar eens aan foodlog. Vinden foodloglezers een varken vies omdat het die gezonde schillen van aardappels eet? Bierbostel (de gezonde vezels en eiwitten uit de granen waarvan bier wordt gebrouwen - en wat bier natuurlijk)? Graan (van wisselteelt en minder courant spul waar we geen brood of pasta van maken), doorgedraaide appels, peren en meer groenten en fruit (omdat ze even niks opleveren)? En nog meer van dat soort spul?

Ik moet trouwens wat bekennen. Het werkelijk duurzaamste dier ter wereld heeft flaporen. Het kan leven van de resten die wij van onze groenten snijden en wordt daar heerlijk van als wij maar lekker gevarieerd eten. Het jonkt en groeit als kool. Het is ideaal voor vegetariërs. Helaas willen die alleen al dat afval in de biovergister gooien en halen ze hun eiwitten uit de tofu en ander sojaspul van heel ver. De kostbare mineralen die daarin zitten poepen ze hier uit en we doen er niks meer mee zodat er niks meer van kan groeien. Wij - mensen - zijn letterlijk het stopgat van de wereld geworden. Stom he?
Duurzaamheid is echt heel intrigerend.




Dit artikel afdrukken