Kunnen we dat afval dan beter in een koe (kan en gebeurt nl. ook) of een kip (kan ook, hoewel wat minder) stoppen? Vinden we het ook een vies idee dat onze biologische groenten zo lekker groeien van de poep van beesten?
Jeemig, als we dat vinden kunnen we letterlijk niets meer eten.
Natuurlijk, die buurman is een mietje, maar daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat: wil'ie het weten en wordt dat afvalvarken dan nog lekkerder om te eten?
Daarom die vraag eerst maar eens aan foodlog. Vinden foodloglezers een varken vies omdat het die gezonde schillen van aardappels eet? Bierbostel (de gezonde vezels en eiwitten uit de granen waarvan bier wordt gebrouwen - en wat bier natuurlijk)? Graan (van wisselteelt en minder courant spul waar we geen brood of pasta van maken), doorgedraaide appels, peren en meer groenten en fruit (omdat ze even niks opleveren)? En nog meer van dat soort spul?
Ik moet trouwens wat bekennen. Het werkelijk duurzaamste dier ter wereld heeft flaporen. Het kan leven van de resten die wij van onze groenten snijden en wordt daar heerlijk van als wij maar lekker gevarieerd eten. Het jonkt en groeit als kool. Het is ideaal voor vegetariërs. Helaas willen die alleen al dat afval in de biovergister gooien en halen ze hun eiwitten uit de tofu en ander sojaspul van heel ver. De kostbare mineralen die daarin zitten poepen ze hier uit en we doen er niks meer mee zodat er niks meer van kan groeien. Wij - mensen - zijn letterlijk het stopgat van de wereld geworden. Stom he?
Duurzaamheid is echt heel intrigerend.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vind dit een interessant artikel en omdat een konyn z'n eigen keutels eet zou ik er nog wat aan toe willen voegen.Sind 1963 werk en woon ik op Tenerife.Nog niet zo lang geleden werden de varkens by die kleine keuterboertjes in de bergen met mensen-stront gevoerd.Omdat hier op terrazzen geteeld wordt stonden de schythuisjes aan de rand van zo'n terras en op het daaronder gelegen terras was het varkenskot.Zonder omwegen viel de stront direkt in het kot.Prachtig om te zien en mee te maken maar een Noord-Europeaan zou toch wel achter z'n oren krabben.Ze kregen natuurlyk ook ander eten maar dat was dan het toetje.En groeien als kool.Vandaag de dag gaat het op ongeveer dezelfde manier.Maar nu met mest van jonge kuikens.Die wordt met specifieke Micro-Organismen gefermenteerd en gaat daarna óók naar de varkens en weer groeien ze uitstekend.Zo zit de natuur in elkaar,gelukkig dat de meeste mensen van zulke moderniteiten niets afweten!!!Eet smakelyk.
Ik ben nu niet echt een voedingsdeskundige een zeker niet van veevoeder. Toch zijn er wel een paar kanttekeningen te maken bij de smaak van het varken.
UIt onderzoek is gebleken dat de smaak van het vlees wordt beïnvloedt door de voeding welke het dier krijgt. Het probleem van vandaag is dat de dieren te eenzijdig voedsel krijgen (de zogenaamde afvallen waar wij het steeds over hebben zijn ontdaan van alle smaak en andere nuttihge elementen). Een varken eet van nature wortels en knollen en alles wat er verder nog uit de lucht valt of aan de bomen groeit of op de grond ligt, tot karkassen van dode vogels aan toe...
Wanneer je deze voeding zou nabootsen (en soja weg zou laten) krijg al varkensvlees met meer karakter en een wat vetter vlees. Je kunt je echter de vraag stellen of wij dit vlees nog blieven. Ik zeker wel, laat dat duidelijk zijn! Ik behelp me nu met Spaanse procureurs, dat bevalt eigenlijk prima. Bijna zoals vroeger....
Gevaarlijk om op dit gebied op Wouter te reageren aangezien het zijn vakgebied is maar toch een aanvulling :-)
In Besluit van de Warenwet staat welke voedingsmiddelen bestraald mogen worden met welke doses en wat op het etiket moet staan Producten die op de lijst staan zijn o.a. gedroogde vruchten, gedroogde groenten, peulvruchten, graanvlokken, kruiden, specerijen, garnalen en pluimveevlees. Op de verpakking moet staan: 'doorstraald', of 'met ioniserende straling behandeld' of 'door straling behandeld' (Bron: Voeding bij gezondheid en ziekte)
@ Guillaume, je spreekt over gas. In de praktijk wordt houdbaarheidsverlenging van een bewerkt of onbewerkt landbouw / agroproduct (AGF) altijd gedaan door te spelen met de concentraties stikstof, zuurstof en koolstofdioxyde. Het natuurlijk plantehormoon ethyleen kan gebruikt worden om rijping te versnellen (door toevoeging) of door rijping juist te stoppen (ethyleen weg te halen). In december 2009, 13 december 9:32 en ook ergens in mei 2009 heb ik in een aantal reacties een toelichting gegeven. Jouw aangehaalde link klopt globaal wel, maar op detail niet helemaal.
Conserveertechnieken, conserveermiddelen en conserveerstrategienen zijn er om (WAAROM VRAAG):
- groei van micro-organismen -specifiek pathogen- te reduceren.
- micro-organismen -specifiek pathogen- te inactiveren (=dood maken).
- enzymatische processen zoals verkleuring te stoppen of te vertragen.
- chemische processen (b.v. verkleuring vlees) stil te zetten
- fysische processen (oud worden, textuur verlies, smaakvervlakking ...) stil te zetten.
- de ademhaling van levende producten te verlagen.
Hoe dit te realiseren kan ik niet in een posting uitleggen. Dit heeft me 12 jaar theorie en praktijk gekost om het per product / proces combinatie te snappen.
Wouter@
Zelf zoekend stuit ik op nogal wat onduidelijkheid.
Op deze site http://www.warenwelenwee.nl/toevoegingen_conserveermiddelen.html , vond ik het volgende:
"Bestraling van de meeste producten (niet van kip en kruiden) is verboden in Nederland en Duitsland: er zijn alternatieven mogelijk. Bestraalde aardappels zijn te herkennen aan donkere plekjes (de gedode kiemplekken).
Over geïmporteerde producten hebben we niets te zeggen.Volgens de regels mogen geïmporteerde producten bestraald zijn, dit moet dan op het etiket vermeld worden (wat in de helft van het aantal gevallen niet gebeurt) De Keuringsdienst Van Waren heeft daarvoor nu controlemethodes ontwikkeld. Als het bestraalde product als ingrediënt gebruikt is in een ander product, hoeft de bestraling niet vermeld te worden."
Daar wordt je dus niet slimmer van. Ik kan ook moeilijk mijn vragen formuleren, omdat ik alleen uit de landbouw weet, dat de opslagtijd van landbouwproducten dmv conserveringstechniek verlengd wordt of 'schieten' van aardappelen voorkomen wordt. Daarnaast weet ik dat bij de opslag van bananen hier het omgekeerde gebeurt met gas om het rijpiongsprocess te bevorderen.
Het is is voor mij 'terra icognita' zoals ik schreef, maar ik vrees dat het dat voor velen is, maar er hoogstwaarschijnlijk veel meer 'passseert' dan we weten.
Van belang zijn niet alleen de aanwezige additieven, maar volgens mij ook de historie van conserveringstechniek, die sporen na laat.
Dus zie mijn post als vraag in de meest brede zin. Waar en wat ? Misschien Foodlog-onderzoek of een topic waard. Up to de redactie.