De Duurzame 100 is een lijst met de meest duurzame Nederlanders van 2015. De genomineerden voor deze jaarlijkse ranglijst weten als geen ander mensen te enthousiasmeren voor duurzame verandering. De ranglijst is breed; politici, bestuurders, 'gewone' groene werkers, wetenschappers, natuurbeschermers, ondernemers en zelfs artiesten delen de 100 plaatsen. De Duurzame 100 is volgens Trouw niet het ultieme en wetenschappelijk gewaarmerkte overzicht van de duurzaamste Nederlanders. Het is vooral een jaarlijks overzicht van mensen die met bezieling en overtuiging Nederland wat duurzamer willen maken.

Food for Thought
De week van 5 oktober staat bij de Universiteit Utrecht in het teken van duurzaamheid in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Trouw en Studium Generale elkaar gevonden hebben rondom de bekendmaking van de Duurzame 100 2015. Vrijdag 9 oktober vindt deze plaats tijdens een feestelijk avondprogramma.

Programma
De avond is gevuld met pitches van verschillende kanshebbers en een lezing van de winnaar van vorig jaar, Bas Eickhout. Eickhout is de bedenker van een Europese wet die het gebruik van F-gassen, een superbroeikas in koelkasten, vriezers en airco's, verbiedt. Daarnaast is hij lid van de milieucommissie (ENVI) van het Europarlement, waarin belangrijke dossiers als luchtkwaliteit, emissiehandel en klimaat op de agenda staan. Om 21.30 is de bekendmaking van de winnaar van dit jaar, waarna de avond wordt afgesloten met een borrel.

Praktische info
De lijst met genomineerden voor dit jaar staat op de website van Trouw. Het programma, leestips en meer informatie is te vinden op de website van de Universiteit Utrecht. De lezingen zijn gratis, voor iedereen en zonder reservering toegankelijk.

Fotocredits: Trouw
Dit artikel afdrukken