Koken in het dagelijkse leven is anders dan het spektakelkoken dat in het weekend voor vrienden en familie plaatsvindt. Soms is er aan het eind van de dag gewoon geen tijd of energie om nog een interessant gerecht op tafel te zetten. Vaak wordt er - nog steeds... - teruggevallen op een standaard AGV'tje; een stukje vlees met wat suf gekookte groenten en aardappels eromheen - en tegenwoordig kun je voor aardappelen ook pasta of rijst invullen. Toch kun je juist in dat dagelijks koken met groenten de échte kookkunst tonen. Schoonheid zit in het leven van alledag.

In de workshop 'Flexitarisch koken; een ode aan de dagelijkse groenten' wordt de basis gelegd om het 'AGV' denken om te draaien; om bij het dagelijks koken groenten als uitgangspunt te nemen en daar verrassend mooi en lekker mee voor de dag te komen. De uitkomst kán vegetarisch zijn, maar dat is niet noodzakelijk. Vlees, vis of kip spelen in de flexitarische keuken niet langer de hoofdrol, de aandacht is gericht op alle mogelijke groenten, granen, kruiden, paddestoelen, noten, zaden, bloemen en wieren die er op de plek en in het seizoen voorhanden zijn. Dat betekent niet dat er orthodox gekookt wordt met enkel lokale seizoensingrediënten maar wel vaak - met aanvullingen als de smaak daarom vraagt. De flexitarische keuken wil een ondogmatisch, gastronomisch en elegant antwoord zijn op de vraag naar verduurzaming van voeding.

In de workshop van het moestuinproject 'Groente vindt gezin' wordt gewerkt met groenten uit de omliggende moestuinen van Amsterdam West. Geleerd wordt om vanuit een specifieke groente te gaan denken, om die groente als uitgangspunt voor het alledaags koken te nemen. Welke technieken en combinaties zijn er allemaal mogelijk? En hoe kun je dat gebruiken in de vertaling naar een snelle, aantrekkelijke maaltijd? In de workshop leren we te kijken naar de groente - de vorm bijvoorbeeld vertelt je namelijk veel hoe je die groente het best kunt verwerken; te denken vanuit groente - waarmee vormt de groente een droomhuwelijk?; hedendaags te koken met groenten - de laatste jaren zijn er, door ont- en herontdekking, meer kooktechnieken voorhanden én, zeker niet onbelangrijk, groenten zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. De gemaakte gerechten worden op 25 augustus gepresenteerd in de stand van Slow Food in het Erasmuspark, zodat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van dat wat wij geleerd hebben.

De workshop staat onder leiding van professioneel geschoold voedingskundige, kok, receptschrijver en foodstylist Fiona Ivanov. Fiona bouwt langzaam maar gestaag aan een vernieuwend, maakbaar en flexitarisch receptoire. Ze heeft uitgebreid kennis van en inzicht in de recepthistorie, citeert gemakkelijk uit verschillende werelddelen en verschillende tijden en maakt, indien nodig, gebruik van alle mogelijke eetfilosofieën. Haar kritische houding ten opzichte van hedendaagse voedingsmythes resulteert in koken zonder dogma´s. Wat echter altijd overblijft is de schoonheid van alledaags eten. In haar flexitarische keuken toont ze dat gretig aan.

Wat: Flexitarisch koken: een ode aan de dagelijkse groenten
Wie: Slow Food leden en andere belangstellenden
Wanneer: zaterdag 24 augustus, van 15 tot 17 uur
Waar: Westerwijk, Admiraal de Ruijterweg 150, Amsterdam
Opgeven: aanmelden@slowfoodamsterdam.nl

Fotocredits: Kent Landerholm
Dit artikel afdrukken