Tien jaar geleden zag je uit naar de vrijdag. Dan was er een kroket in de bedrijfskantine. Nu ligt hij er iedere dag.

Het verband tussen eten en gezondheid wordt steeds belangrijker. Na de overheid - moet er geen vettax komen? - eisen nu ook de werkgevers en hun bedrijfscateraars hun rol op. Teun Verheij van Albron, dagelijks goed voor 350.000 lunches in bedrijfsrestaurants, kiest ervoor mensen te informeren en zelf hun conclusies te laten trekken. "We informeren werknemers dat een kroket gelijk staat aan 30 minuten fietsen. terwijl een salade maar 5 minuten kost" Een concurrent pakt het anders aan.

In de door Sodexho gecaterde bedrijfskantines krijgen de werknemers een spaarkaart. Voor ieder gezond product krijg je een stempel. Bij 5 stempels krijg je een cadeautje. Jeroen Stok van Sodexho: 'en het werkt'. Nederlanders vinden het nu eenmaal prachtig door sparen iets gratis te krijgen.

De kroket verdwijnt voorlopig dus niet. De cateraars brengen hem langzaam in diskrediet. Over een paar jaar zullen de laatsten onverbetelijke krokettenkouwers te horen krijgen 'sorry, te weinig vraag, we zijn er mee gestopt.'

Wel jammer natuurlijk voor die fanatieke fietsers die elke dag 20 km trappend hun woonwerkverkeer er doorheen jagen.

Dit artikel afdrukken