Het nieuws sloeg in, maar niemand merkte het in Nederland. Behalve EVMI. Gistermiddag pikte de site het nieuws op uit de Washington Post: Ik Kies Bewust - Choices in het Amerikaans - verlaat de VS.

Een IKB-man zegt : 'Over de grondslagen van het Smart Choices programma bestaat wetenschappelijke consensus', maar de FDA met nieuwe criteria komt vindt hij het beter de activiteiten op te schorten en de FDA van informatie te voorzien ten behoeve van de nieuwe regels.
Een dame van de Amerikaanse VWA - die overigens wel zelf na blijkt te denken, in tegenstelling tot de onze die alleen regels uitvoert en producten toetst aan richtlijnen - verwoordde het heel anders. De Amerikaanse VWA wil geen Ik Kies Bewust omdat ze het raar vindt dat slechte producten volgens IKB toch goed zijn. EVMI vertaalt het als volgt: De maatregelen van de FDA hangen echter wel degelijk samen met Smart Choices. Zo zei Margaret Homburg van de FDA dat er producten zijn met het Smart Choices-logo die bijna vijftig procent suiker bevatten.

'Er zijn producten met symbolen die duidelijk maken dat ze voorzien in de dagelijkse benodigde hoeveelheid aan groente en andere voedingsstoffen, maar vergeten te vermelden dat ze 80 procent van de dagelijkse hoeveelheid vet bevatten. Er zijn producten waar op de voorkant staat dat ze met nul procent transvet bevatten, maar niet aangeven dat ze hoge percentages verzadigde vetzuren bevatten'
En nou komt'ie. De Nederlandse Gezondheidsminister Ab Klink heeft 'de markt' - Ik Kies Bewust en AH's klavertje dus - een jaar de tijd gegeven om samen tot 1 nationaal logo te komen. Wie moet er nou gaan nadenken over wat daaruit kan komen, Klink zelf of de VWA?

Anders gezegd: wat garandeert ons straks dat we met het goeie gezondheidslabel komen te zitten? Het begint er alvast twijfelachtig uit te zien. Wanneer loopt Klink's ultimatum van een jaar eigenlijk af?
Als'ie iets wil, moest hij maar vast een andere commissie aan het werk zetten, nu blijkt hoe de met gezond verstand nadenkende FDA erover denkt.
Dit artikel afdrukken