Na 2 mailtjes - Albert deed duidelijk moeite om goed met de vraag om te gaan - kwam er een constructief antwoord uit de bus.
Onze lezer stelde de volgende vraag:
Beste "AH",
Net zoals ik, weet natuurlijk ook u drommels goed dat allerlei margarines en bak/braadproducten geen "boter" zijn. Maar gewoon "margarine" dus, of halvarine of "bak/braadproduct".
Desondanks adverteert u steevast, ook deze week in de bonus-aanbieding met "Becel vloeibare boter". Terwijl het dus niks met "boter" te maken heeft.
Ik snap/vermoed dat u dat waarschijnlijk doet uit verkoop-argumenten, of op aandrang van de producent, of uit simplificering voor "het volk" maar dat zijn gissingen, en ik zou nu graag eens van u "zelf" horen waarom u een artificieel product als Becel-braadproduct "boter" wenst te noemen in uw advertenties??
(Voor mij persoonlijk verhoogt het beslist niet mijn vertrouwen in u als voedsel-verkoper....)
Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice
Klagen helpt. Laat het bedrijven horen. Natuurlijk geen onzinklachten. Wel de relevante.
Enne ... laat ze hier horen, dan ontstaan er bergen controlerende oren. En ogen. Om te zien en horen of beloftes worden nagekomen. Zo ontstaat een echte bond van consumenten. Van en door niet verdeftigde consumenten in een heel natuurlijk gesprek over wat we wel en niet willen. De Bond is van oude tijden. Het kan wat moderner en directer.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik weet niet waar je die foto van boterkrullen vandaan hebt. Dat kan dus alleen met echte boter. In het restaurant waar ik werkte in de 60er jaren werden die krullen in een een zilveren kom met fris water koel gehouden. En op tafel gezet. Een beeld, dat verdwenen is, omdat het niet meer hygienisch schijnt te zijn.
Overigens is het typisch dat Nederland als een van de grotere boterproducenten een laag percentage botereters kent. Zelfs in de beter restaurants is het een zeldzaamheid 'echte' boerenboter op tafel te krijgen. Wat voor echte boter door moet gaan, smaakt er niet naar.
's lands wijs, 's land eer.
WvdL, het interesseert mij geen biet wat andere consumenten van boter vinden en dat frustreert mij ook niet. Daar geen probleem wat mij betreft. Maar ik wil wel dat hetgeen mij als boter wordt verkocht ook boter is, en ik denk dat je je op een glijdende schaal begeeft als je het goed gaat vinden dat bedrijven allerlei vet van diverse pluimage en allooi in hun reclame "boter" gaan noemen (dat dus even nadrukkelijk los van benamingen als pindaboter, cacaoboter en andere benamingen die overduidelijk niets met boter te maken hebben en er ook geen ersatz voor zijn). Je zet dan de deur open voor het verkopen van plantaardig spul als melk en inferieure vleesproducten als ham. Ik denk niet dat je die kant uit moet willen gaan.
Elke keer dat dat gebeurt: jazeker, klagen. Laten <i>the powers that be</i> zich vooral blijven realiseren dat ze er niet zó maar mee wegkomen.
@GJ,
Boter verschilt zo duidelijk van smaak van margarine dat een extreme bescherming van de naam niet echt nodig is. "Pindaboter" is echt geen bedreiging voor boterverkopers. "Margarine" zou men van mij plantenboter mogen noemen. Het boterprobleem zit bij mensen die boter niet bijzonder vinden en zo boterliefhebbers frustreren.
Nu een draai naar topic: daar zou men eens serieus over moeten gaan klagen.
Waarom zou boter ineens pleonastisch "roomboter" moeten gaan heten om effectief aanspraak te kunnen maken op naams- en oorsprongsbescherming? Ga je dan niet aanmoedigen dat allerlei ersatz met de naam van een eerlijk product vernept mag worden om vervolgens dat eerlijke product met een generieke afgeleide op te zadelen?
Laat boter alsjeblieft boter blijven, en hetzelfde als butter, beurre, burro en mantequilla. Er is echt geen Europees land waar je zó straffeloos weg mag lopen met dat begrip als Nederland. Al zijn de producenten van ersatzvet wel slim genoeg om dat zelf niet te doen.
@GJG, off-topic: het is een verschrikking dat mensen margarine op brood doen en dan daarbij "boter" zeggen. Broodjesverkopers zonder het echte spul zijn verfoeilijk. Maar de wettelijke bescherming van boter gaat veel te ver. Reguleer de inhoud van roomboter en bescherm het woord "roomboter".