image


Naar aanleiding van Nick's vrolijkmakende yoghurttekst, valt me vanmorgen het melknieuws van afgelopen week op. Manneke Pis piste gisteren melk omdat Afrikanen hun melk niet meer kunnen betalen. Te duur geworden vanwege de gestegen prijzen van landbouwproducten en aanhoudende droogte in de eigen regio. De actie werd verzonnen door dierenartsen zonder grenzen. Ik zou dat wit associeren met een actie voor de potente zwarte Belg, maar vooruit.

In ons deel van de wereld sproeien de boeren de melk als mest op het land. Ze krijgen er niet genoeg voor en moeten onder de kostprijs leveren. Dat is een gevolg van het loslaten van de quotering van melk omdat er niet genoeg melk is in de wereld.
De CDA- en PvdA-vertegenwoordigers van de boeren in de 2e Kamer zijn verbolgen. Je mag God's water niet over God's akkers spuiten. De SP begrijpt het wel en wil de boeren hun quota weer teruggeven.

Snap je nou hoe die wonderlijke melkmarkt werkt? O wacht, ik lees net ook nog dat de op de termijnmarkt de prijzen voor melk een beetje zijn gestegen. Vanwege de sproeierij van de boeren.

Nee, Danone had het goed bekeken: maak een merk van melk, stop het in hele kleine potjes en vraag er veel geld voor. Dan hou je genoeg over voor Afrika. Daar schijnen we de vrouwen overigens te hebben overgehaald om hun eigen gezonde mensenmelk te laten opdrogen en hun babies koemelkpoeder te geven. Dan konden we ze immers onze melkoverschotten verkopen.

Ik ga vandaag m'n tuintje doen en hou maar 'ns op met denken over grote vraagstukken. Als de tuin klaar is, gaan we gewoon lekkere yoghurt maken ;-)
Dit artikel afdrukken