Gisteren werd de Horecava geopend met een ministeriële blije ballon: smaaklessen op Middelbare Scholen worden gegeven. De redactie kreeg er scherpe mail over. Lezer Mark Soetman schreef ons dat hij verwacht dat het niet gaat werken. We mailden er wat over heen en weer. Al is smaaklesgoeroe Pierre Wind nog zo cool en geinig, lessen helpen niet als het niet van 'binnenuit' gaat komen. Je moet mensen raken en weer 'haakjes' vinden.

Mark schreef ons terug: Het is op dit moment niet eenvoudig om eten leuk te vinden, zeker niet als je een beginnende eetonderzoeker bent (ik bedoel niet het Klootwijk-type, maar gewoon een jongere die op zoek is naar zijn of haar lekker). De lol is uit eten weg. Hier althans.

Ik zou me eventueel wel een ‘week van de voeding’ kunnen voorstellen op alle middelbare scholen. Biologie, scheikunde en natuurkunde in samenwerking met maatschappijleer en huishoud-iets (ben helaas niet goed op de hoogte van alle nieuwe vakken sinds mijn eigen eindexamen medio jaren 80) doen een project samen. Enzymologie, moleculair koken, aminozuren, gal, neurotransmitters, smaak volgens Klosse en meer van die zaken. Groepsproject van een week. Er zal meer begrip, inzicht en nieuwsgierigheid uit moeten voortkomen. En hopelijk één of twee met passie…..


Weg met die vrolijke-maar-verder-wat-eigenlijk Week van de Smaak en al even nietzeggende smaaklessen en op naar een Week van de Voeding? Het knopje moet om. Een paar gratuite leuke lesjes helpen niet. Eten is geen TV en geen 'verleiden'. It's real stuff en het moet je gaan 'pakken'.
Dit artikel afdrukken