Mark schreef ons terug: Het is op dit moment niet eenvoudig om eten leuk te vinden, zeker niet als je een beginnende eetonderzoeker bent (ik bedoel niet het Klootwijk-type, maar gewoon een jongere die op zoek is naar zijn of haar lekker). De lol is uit eten weg. Hier althans.
Ik zou me eventueel wel een ‘week van de voeding’ kunnen voorstellen op alle middelbare scholen. Biologie, scheikunde en natuurkunde in samenwerking met maatschappijleer en huishoud-iets (ben helaas niet goed op de hoogte van alle nieuwe vakken sinds mijn eigen eindexamen medio jaren 80) doen een project samen. Enzymologie, moleculair koken, aminozuren, gal, neurotransmitters, smaak volgens Klosse en meer van die zaken. Groepsproject van een week. Er zal meer begrip, inzicht en nieuwsgierigheid uit moeten voortkomen. En hopelijk één of twee met passie…..
Weg met die vrolijke-maar-verder-wat-eigenlijk Week van de Smaak en al even nietzeggende smaaklessen en op naar een Week van de Voeding? Het knopje moet om. Een paar gratuite leuke lesjes helpen niet. Eten is geen TV en geen 'verleiden'. It's real stuff en het moet je gaan 'pakken'.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een flink aantal van deze programma's hebben een iets te commerciële inval, maar er zijn zeker aardige programma's bij, waarbij juist het koken voor op staat. En dat de kok dan toevallig een pakje becel bakboter in zn handen heeft daar kan je wel doorheen kijken toch?
<b>Allerhande hippe programma’s waarin wordt gekeken wie het beste kan koken</b>
Ja, en allemaal uitgezonden door de commerciëlen. Wat dus betekent dat je drie minuten koken te zien krijgt en zeventien minuten aandacht voor de pakjes, zakjes en bakjes van de sponsors. Als we het dáárvan moeten hebben...
Koken en eten heeft afgelopen jaar meer in 'the picture' gestaan dan ooit. Allerhande hippe programma's waarin wordt gekeken wie het beste kan koken. Op z'n minst opvallend dat we dan met zijn allen zo slecht eten.. nouja met zijn allen.. wij niet want veel bezoekers van foodlog hebben het belang van eten redelijk hoog op hun lijstje, schat ik. Eten is leuk, zei Mark Soetman al eerder. Zou het er dan aan liggen dat men geen tijd heeft om leuk te koken? Of dat het ze gewoon te gemakkelijk gemaakt wordt door producenten van allerlei gemaksvoeding, zodat ze er niet meer over hoeven na te denken?
Ik denk dat smaaklessen zoals Mark beschrijft waarbij verschillende vakken samen komen hardstikke leuk is. Ik wou dat ik dat had toen ik op school zat.. Maar ik denk niet dat we hierdoor allemaal koken leuker gaan vinden. Desalnietemin vind ook ik het zeer verontrustend dat er mensen zijn die geen maaltijd meer zelf kunnen bereiden.
Maar is het ook niet verontrustend dat veel mensen meer de eigen kleren kan repareren (naaien), en daarom maar nieuw shirtje kopen van 5 euro als een naadje is losgelaten?
Alles moet steeds makkelijker en sneller, zodat we tijd overhouden voor... wat eigenlijk? werk? hobby's? tv kijken? Alles moet goedkoper en vervangbaarder, zodat we geld over houden voor.. precies
@Peter. De Week van de Smaak heeft - zo concludeer ik vanuit de berichtgeving op je site - een duidelijk bio-karakter. Een bijsmaak dus. :-) Niet dat ik anti-bio ben, maar het voelt een beetje als Kerst vieren met Katholieken. Anders dan ik wil. Maar misschien lees ik gekleurd? Best mogelijk.
Biologica's Week van de Smaak is in mijn ogen een prachtig initiatief. Als bio 'out of the equation' gehaald wordt en er diversiteit is in aanbod (naar leeftijd en kennis) doet het veel.
Ik refereerde oorspronkelijk een beetje aan een project dat ik zelf heb mogen doen als 14 jarige: "energie". Een kwartaal lang extra aandacht voor energie-gerelateerde onderwerpen en uiteindelijk een eigen project uitkiezen, uitzoeken en presenteren. In velerlei opzicht ben ik niet Jan Modaal, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb. Ik weet het 28 jaar later nóg!
Het is een leuke discussie zo langzamerhand.
Zo algemeen bekeken staan er meer dan één waarheid in. Er is iets te zeggen om smaak en voeding niet te verplichten op de scholen (middelbaar en lager). Zeker niet in een 'uncoole' vorm. Maar om het compleet te laten gaan omdat met leeftijd smaak komt is dubieus. De ervaring heeft immers toch wel geleerd dat de verschraling niet van de lucht is. En de Zeeverkenners en Woudlopers gaan dat hiaat niet vullen.
Ook de stelling dat er minder en minder gekookt wordt en steeds meer kant-en-klaar gegeten wordt is waar. Maar is dan de conclusie dat we accepteren dat koken hobby is? Zoals biljarten en pijltjes gooien? Niet in mijn ogen, temeer omdat er veel interesse voor koken, eten en smaak is (inderdaad meestal op middelbare school-plus leeftijd).
Hoewel ook ik Pierre Wind (en anderen) goed bezig vindt met zijn ambassadeurswerk, is ook dit niet afdoende. Het gaat te langzaam en bereikt niet genoeg mensen. Koken en eten is leuk. Niet omdat het moet. Niet omdat het gezond is. Niet omdat obesitas ons allen geld kost. Niet omdat we allemaal BD moeten worden. Maar gewoon omdat het een leuk, gezellig en belangwekkend onderdeel is van ons dagelijks leven. Omdat we dat weer centraal willen maken, maar de kennis niet hebben. Dus moeten we een modus vinden (gedeeltelijk is die er al) om eten in al zijn aspecten leuk te maken. Voor 8 jarigen, 14 jarigen, 18 jarigen en volwassenen. Ieder op zijn niveau. TV shows, 'Weken van de smaak', kookafvalraces, Pierre Wind presentaties, samen barbeque stoken met de padvinders en gewoon, met mama of papa thuis. In het weekend. Als jij samen met je broertje het toetje maakt op zaterdag...
Anything goes.