Hoewel met ingang van vandaag Nederlandse boeren hun overschotten aan bederfelijke groente- en fruitsoorten uit de markt kunnen laten nemen, is de Europese regeling nog verre van duidelijk. Zo heeft de Europese Commissie nog steeds geen interventieprijzen vastgesteld, en is ook de controle op de uitvoering nog niet geregeld. Staatssecretaris Sharon Dijksma dringt aan op snelheid in Europa.

Compensatieregeling gepubliceerd in Staatscourant
In Nederland is de compensatieregeling woensdag in de Staatscourant gepubliceerd. De regeling is vooralsnog tot 1 december van toepassing voor tomaten, wortels, witte kool, paprika's, bloemkool, augurken, komkommers, champignons, appels, peren, roodfruit, tafeldruiven en kiwi's. Het is nog onduidelijk of de compensatieregeling ook uitgebreid gaat worden naar andere producten of naar andere sectoren, zoals vlees en zuivel. Nederland is daar wel voorstander van.

Eerste 4.000 kilo tomaten naar Voedselbank Arnhem
Ondanks de kou die ervoor zorgt dat het overaanbod alweer is geslonken (en zelfs tot onderaanbod zou leiden), is de eerste partij van 4.000 kilo onder de regeling vallende tomaten vanmiddag aangeboden aan de Voedselbank Arnhem.
Hoewel ook hier de precieze voorwaarden nog niet door de Europese Commissie zijn vastgesteld, gaat het ministerie er van uit dat alle verstrekkingen via de voedselbanken (niet alleen aan bijstandsgerechtigden) voor de volledige interventieprijs in aanmerking gaan komen. Voor uit te markt genomen partijen die niet naar de voedselbanken gaan maar naar veehouders of afvalverwerkers geldt een vergoeding van 50 procent van de interventieprijs, schrijft Boerderij.

Nieuwe afzetmarkten in zicht
Staatssecretaris Dijksma is niet alleen in Brussel in de weer om de gevolgen van de Ruslandban zoveel mogelijk te beperken. Ook wordt er hard gewerkt aan het vinden en openen van alternatieve afzetmarkten. Boerderij meldt: 'Zowel China als Brazilië kunnen op korte termijn hun grenzen openen voor de invoer van peren. In totaal zou het gaan om een afzet voor ongeveer €20 miljoen aan peren. Kalfsvlees zou eind dit jaar in de Verenigde Staten en China kunnen worden afgezet.'
Dit artikel afdrukken