De Amerikaanse schrijver en vegetariër Jonathan Safran Foer wil af van het taboe op het eten van hondenvlees. 'Want waarom eten we zo vaak varken en nooit hond?'
Volgens hem is een varken minstens zo intelligent en gevoelig als een hond. 'Niet iedereen houdt een hond als gezelschapsdier en een stukje hond is net zo gezond als een varkenslapje’, betoogt hij in de Wall Street Journal. Foer's nieuwste boek Dieren eten kwam eerder deze maand uit.
Welke dieren gegeten worden (en welke niet) is volgens hem vooral cultureel bepaald. 'Fransen houden van hun honden en eten soms paarden; Spanjaarden houden van hun paarden en eten soms koeien en Indiërs houden van hun koeien en eten soms honden.' In de westerse wereld is het niet gebruikelijk om hond te eten. In Europa is het zelfs verboden.
Huisdier in veevoer
Foer stelt dat Amerikanen het eten van honden al een stap dichter zijn genaderd dan Europeanen. 'In de VS worden geëuthanaseerde huisdieren namelijk verwerkt in veevoer, waar dit in de EU sinds de
'Als honden zich ongehinderd kunnen voortplanten, zouden we een blijvende stroom van plaatselijke vleesproductie kunnen hebben die weinig energie kost en waar zelfs de meest efficiënte veehouderij bij verbleekt.' 'Voor ecologen en mensen die milieu een warm hart toedragen, is het tijd om toe te geven dat hond een realistisch vleesalternatief is', aldus de schrijver.
bron: meat&meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Foer vertelt hier live over in Paradiso volgende week donderdagavond. Ik kan onverhoopt niet op 14 januari en doe graag mijn twee kaartjes van de hand.
Kleine leukogende vogeltjes zijn lekker, stiekem aan een stokje gaargestoofd boven een vuurtje in het bos. Dat herinner ik me nog uit mijn pubertijd. Zat wel weinig vlees aan.
Merel, er lijkt wereldwijd een consensus te bestaan dat het vlees van carnivoren niet zo lekker is als dat van alleseters en herbivoren.
Ik moet zeggen dat ik na een paar ontmoetingen met varkens nog minder vlees ben gaan eten - de intelligentie in de ogen... En sinds het filmpje van een octopus die een potje opendraait, een ander die met lego speelt en het verhaal van de octopus die een irritant licht boven zijn aquarium 'uitspoot', moet ik ook goed nadenken voor ik dit dier klaarmaak. Ik zou hem al helemaal niet levend kunnen 'mals hameren' en dan koken, zoals Zuid Fransen en Japanners soms aanraden. De hypocrisie van de moderne mens: ieder dier is een vriend dus iemand anders mag hem doden voor op het bord.
Sentimentaliteit terzijde: alles moet gegeten kunnen worden. Met mensenvlees zou ik moeite hebben in niet-levensbedreigende situaties, maar honden en katten: why not. De hamvraag is: hoe smaakt het? Heeft iemand hier wel eens hond of kat gegeten? En als we het toch over alles eten hebben: NL en de VS zouden weer terug moeten naar het ultieme respect voor het dier, iets wat ze in bijvoorbeeld Frankrijk nog niet (helemaal) afgeleerd hebben: eet het hele dier op, niet alleen de laffe lapjes. Dan kun je Fifi nog even in haar benchje laten liggen. Laatst konijneniertjes, -lever, -longen en -hart gegeten, gewoon door de bloem gewenteld en in boter gebakken. Wat een ontdekking! En mag ik bij deze ook pleiten voor de terugkeer van de eenvoudige, donkerbruine paardenvleeskroket, in plaats van al die semi-culi paneerhapjes waar stukken 'kalfs'separatorvlees zwemmen in bremzout slijm van water en onbestemd bindmiddel?
Op de voorpagina van de NRC van vanavond: 'Vlees in Abidjan: palmrat'. Op de voorpagina van het economiekatern liggen ze op de 'BBQ', zoals een grachtengordelaar zou zeggen. Er liggen ook grote stukken vlees. Op de achtergrond ontwaar ik een hond, maar het kan een oude geit zijn.
Ook wij eten nog steeds 'beestjes', kleintjes zoals bijv. roodborstjes. Kleine beestjes, niks weggooien en het gewone volk, dat hoort bij elkaar.
En natuurlijk Nick, een konijnenhok was ook hier doodnormaal. Tot ergens in de jaren '70 van de vorige eeuw. Hier en daar zlfs tot in de jaren '80.