image

Afgelopen maand werd ons eten - als je tenminste je vlees en verse groenten nog zelf koopt - alweer goedkoper. Met bijna 4%!.

Wellicht wordt het binnenkort nog goedkoper, want in Wageningen wordt gewerkt aan een project om het sojaschroot dat we normaal aan ons melkvee geven te vervangen door eendenkroos. Je-weet-wel, dat mooie groene spul uit de sloot. Het levert nl. van nature de essentiële vetzuren die we tegenwoordig zo graag aan de melk toevoegen.

Een mooi voorbeeld van een mooie samenhang der dingen. Het ziet er prachtig uit. De groei kan gemakkelijk gestimuleerd worden in samenhang met de verzorging van de weidegrond en het is eindelijk 'ns een reëel argument voor foodmiles, want kroos hoeft niet meer te reizen naar de consumerende koe (hopelijk, want het energieverbruik per kilo kon nog wel eens raar uitvallen). Het zal er bovendien voor zorgen dat we zuiniger worden op de waterhuishouding in onze sloten.

Ik vraag me alleen af: zou er genoeg van zijn in de Nederlandse sloten of zit melkveehouder Sijpkens in Groningen straks toch weer met - pak 'm beet - Vietnamees kroos? Of zou de weidegrond verdwijnen en er een spoor van saaie sloten door het land worden getrokken?

Misschien is het aardig er meteen een kunstproject van te maken.
Dit artikel afdrukken