Naar aanleiding van een bericht op culinair.net over de positieve effecten van 2 eitjes bij je ontbijt op je gewicht, zocht ik wat verder. Hele volksstammen denken nog steeds dat eieren slecht zijn - cholesterolbommen! En dus slecht voor hart en bloedvaten! Eigenlijk een fabeltje, zo blijkt.
Het bericht van Culinair.net gaat over een recent Canadees onderzoek naar eieren en hun positieve effect op overgewicht. Een beetje verder gravend, kwam ik terecht op een Canadese site die duidelijk 'evidence based' aan de promotie van eieren doet. Daar vallen o.m. soortgelijke conclusies te lezen op basis van een Amerikaans onderzoek aan de University of Illinois uit 2004. Daarnaast ontdek je er dat eieren rijk zijn aan waardevolle mineralen én bovendien een van de zeldzame voedingsbronnen zijn van de vitamines D (waarvoor we het verder vooral moeten hebben van de zon op onze huid) en K.

Eieren zijn dus vooral niet gevaarlijk. Al helemaal niet als je van die Omega-3 eieren neemt, die door de speciale granenmix die de kippen eten, rijker zijn aan onverzadigde vetzuren en bijgevolg juist goed zijn voor hart en bloedvaten. In Nederland zijn ze wat minder makkelijk te vinden dan in België; supermarkt Delhaize startte met Omega-3-eieren voor het grote publiek in het voorjaar van 2005. In Frankrijk zijn ze na introductie zo'n 2 jaar geleden in de supermarkten inmiddels al helemaal ingeburgerd als het 'premiumei'. De Nederlandse huisartsen blijken deze gedachte van harte te ondersteunen.

Wonderlijk dat het ei nog steeds bij velen een negatief imago heeft! En dat komt niet door de vogelpest, maar door te simpele gedachten over cholesterol. Het ei hoort er weer bij.
Dit artikel afdrukken