image

Wie eet en drinkt, moet ook afwassen. Dit zijn drie glazen zoals ze uit onze Franse vaatwasser komen. Onze Utrechtse is al heel oud en heeft geen Eko-programma. Die Franse wel, want hij is (a) nieuwer en (b) ook in Frankrijk is Eko in de mode.
Inmiddels is het hier zo erg dat ze zelfs op de onsterfelijk mooie bergtopjes tegenover ons windmolens willen gaan zetten. C'est fou! C'est laid! Daarom zijn de écolos hier tegen. In Nederland zijn ze voor. Tis maar hoe je kijkt.

Enfin, die vaatwasser. Het is een Ariston. In Nederland een lawaaimerk. In Italië rusten ze er die onbetaalbare designkeukens mee uit. In Frankrijk is het een wat beter product dan de Laden (zo lawaai dat het niet eens wordt geëxporteerd). Philips moet je hier met een lampje zoeken. Miele ook. Brandt hebben ze hier wel wel. In Nederland ook een lawaaimerk.

Wij zagen de Aristons in Frankrijk. En ontdekten toen hoe goedkoop ze in Nederland zijn. Onze Franse is dus een Nederlandse. Om met de Mediamarkt te spreken, 'we zijn toch niet gek'. Hier is'ie chique. Geen zorgen, aardappelen en pindakaas komen niet met ons de grens over.

En nou de performance van het ding. Er zit een Eko-knop op. Die hebben we eergisteren weer eens geprobeerd. De glazen die we hier veelvuldig gebruiken kwam er niet alleen uit vol strepen en vlekken uit, maar zelfs met de lippen van de vorige gebruiker erop. Als dat Eko is, wordt het wel heel duur, onzuinig en onsmakelijk. We hebben het ding 2x moeten laten wassen. Een keertje Eko en toen een keertje normaal.

Wie heeft een EKO-knop op zijn NL wasmachien? Wie gebruikt 'm? Komt het daar beter uit? Of moet EKO gewoon weer uit de waschmachienmode?

(Onze Ariston wast verder prima hoor. Hij zit ook nog eens in de hoogste milieucategorie, maar niet met de EKO-knop dus)
Dit artikel afdrukken