In de nieuwsbrief van Skal staat dit bericht:
De laatste tijd kregen we regelmatig vragen vanuit de markt om vis met het EKO-keurmerk op de markt te kunnen brengen. Samen met het Productschap Vis heeft Skal een certificatieprogramma opgezet voor de verwerking van biologische vis, schaal- en schelpdieren.
Bedrijven die gecertificeerde biologische vis aankopen en deze in Nederland verwerken, kunnen zich vanaf heden door Skal laten certificeren. We verwachten dan ook dat binnenkort de eerste visproducten met het EKO-keurmerk in de winkel zullen liggen. Voor de goede orde, het betreft hier de verwerking en niet de kweek of productie van vis, schaal- en schelpdieren.
Foodlogvraag: wat kan aan verwerking Eko zijn? Wie weet er meer van?
Dit artikel afdrukken
De laatste tijd kregen we regelmatig vragen vanuit de markt om vis met het EKO-keurmerk op de markt te kunnen brengen. Samen met het Productschap Vis heeft Skal een certificatieprogramma opgezet voor de verwerking van biologische vis, schaal- en schelpdieren.
Bedrijven die gecertificeerde biologische vis aankopen en deze in Nederland verwerken, kunnen zich vanaf heden door Skal laten certificeren. We verwachten dan ook dat binnenkort de eerste visproducten met het EKO-keurmerk in de winkel zullen liggen. Voor de goede orde, het betreft hier de verwerking en niet de kweek of productie van vis, schaal- en schelpdieren.
Foodlogvraag: wat kan aan verwerking Eko zijn? Wie weet er meer van?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik weet niet of het publiek blij is met al die logo's. Er is maar één manier om hier paal en perk aan te stellen en dat is regelgeving.
Nick, dat is een prachtige analyse en helaas maar al te waar.
Voor ieder productje moet opnieuw worden afgerekend. ' 'Administratie' en keuringskosten. Als je je aanmeldt moet je dan ook nog een maand of wat wachten voor je weet of je wordt geaccepteerd.
Een gemiddeld bedrijf heeft al gauw een product of 100. Haring met dillesaus, Haring met roomsaus etc. Reken op 2 tot 3 maanden om je product geaccepteerd te krijgen en zo'n 200 euro per product. Da's dus voor een heel gewoon bedrijf al 20K.
Het publiek wil voor alles een keurmerk want dan weet het zeker dat het goed zit. Pech dus, als je om betrouwbaar te zijn in een stuk of 5 logo's zou moeten zitten.
Tis inderdaad handel.
@Nick
Zou het echt niet weten. Dat keurmerkjes plakken centjes kost was te raden. Maar dat het een goudmijn van miljarden is.....weer wat geleerd zeg maar.
Maarre, wie kan helderheid verschaffen hoe de label-biz van MSC in elkaar zit en kennelijk verworden is tot een geldmasjien?
Beste Co,
Hoeveel verdient MSC hieraan? Per maand, per week, per dag?
Ook Lidl heeft heeft het ontdekt. Met, jawel, een keurmerk. Uit folder nr. 15 de volgende wat onbeholpen (vertaalde?) tekst:
"Lidl helpt mee om onze zeeën voor overbevissing te beschermen.
We laten dit zien met het blauwe zegel van het MSC op onze (alle?, co) visproducten.
Wat is MSC?
MSC (Marine Stewardship Council, vrij vertaald:
Raad ter Behoud van de Zeeën) is een onafhankelijke, internationale instelling, die in 1997 is opgericht om een oplossing te vinden voor het overbevissingsprobleem. Veel oceanen worden dermate bevist dat de vispopulatie wereldwijd afneemt. Dit benadeelt de visindustrie en het zeemilieu overal ter wereld. Als we geen actie ondernemen tegen de overbevissing, kunnen onze favoriete vissen en zeevruchten al gauw uit onze schappen verdwijnen. MSC heeft een milieustandaard ontwikkeld, waarnaar visserijen overal ter wereld zich onafhankelijk kunnen laten beoordelen. Voldoen ze aan de criteria, dan mogen ze op hun producten het blauwe MSC-zegel voeren.
Wat betekent het MSC-zegel?
Met het onmiskenbare blauwe zegel van MSC worden alleen vissen en zeevruchten aangeduid die gevangen zijn op een manier die aan de milieuwetten voldoet
Aan de producten bij Lidl die het MSC logo hebben kunt u dus zien dat ze afkomstig zijn van een veranwoordelijk geleide visserij en niet bijdragen aan de overbevissing."
On topic: Met de 'voor de goede orde, het betreft...' is SKAL bezig bezig het eigen biologische eko-graf te graven. Want is het nu straks: bio of niet bio of gedeeltelijk of een beetje?