image
foto: Gnuf

Nutraingredients.com meldt dat de Engelse overheid toch een beetje meer tijd nodig heeft om te besluiten brood voortaan verplicht te verrijken met foliumzuur. Dit voorgenomen besluit heeft tot doel om m.n. geboorte-afwijkingen te voorkomen.

Reden om het besluit op te houden: het staat nog lang niet vast of het middel niet erger is dan de kwaal. En denk je nog even verder na: hoe meer voedsel we willen gaan pimpen, hoe meer zich de vraag stelt wat de neveneffecten op langere termijn zijn. Het advies om de zaak op te houden komt van de Scientific Advisory Committee on Nutrition. Een woordvoerder van deze organisatie drukte het als volgt uit: “The nature of science is that emerging evidence is always coming forward”. Inderdaad, het is net als de horizon: het lijkt of je op er op af kunt rijden, maar hij blijft ver weg. Hoe hard je ook opschiet.

Er is een mooi verhaal dat door de componist Paul Dukas met veel geraas in een dolgedraaid keukenlaboratorium op muziek is gezet: de Tovenaarsleerling. Oftewel, van het één komt het ander, maar je weet meestal niet welk ander. Dan is het al niet meer te stoppen voor de leerling en moet de Grote Tovenaar ingrijpen.

Nu God al zolang dood is, zitten we toch met een probleem: wie moet er ingrijpen?
Dit artikel afdrukken