imageWeet je wat ik nou zo schattig vind aan de aanhangers van de vettax? Ze hebben zo’n heerlijk simplistische en onschuldige kijk op voeding. Een product is in hun ogen goed of fout. Er kan een mooie groene stoplichtsticker op als het goed is, en een waarschuwende rode stoplichtsticker als het fout is. Simpel toch?
Natuurlijk niet! Het gaat allereerst om de totale voeding, het geheel is veel meer dan de som der delen. En in dat geheel past soms best een lekker ijsje, een dikke plak boerenkaas of een stuk rookworst.


Dat schreef Karine Hoenderdos als nieuws voor diëtisten, zomaar op hun eigen site. Naar aanleiding van een wetsvoorstel van Europees volksvertegenwoordiger Kathalijne Buitenweg, die vast is gekozen omdat ze verstand van zaken heeft.

Óf Karine heeft lef, óf er komt weer rede in het land.

Zaterdag zagen we Ik Kies Bewust door Lizet's aandacht voor Frusti - ontbijtijs, voor een betere-maar-niet-heus foodopvoeding van onze kleintjes - diep afglijden tot zijn ware aard: een feestje van de industrie om een verkeerde lifestyle dankzij wat minder slechte producten toch als 'goed voor je' te kunnen benoemen en betere voorlopig even op achterstand te zetten.
Bureau Schuttelaar werd al om verheldering gevraagd.

Vanmorgen hoorde ik dat pure groentenproducten - de légumaises van Frank Fol, lekkerder dan vleeswaar en 100% plant, hyper duurzaam dus - het in bedrijfscatering niet doen omdat ze geen IKB-logo hebben. Daarom worden ze niet actief gepromoot. Het product kan wel IKB-worden, maar dan moet het kleine bedrijf dat ze maakt eerst even flink bijbetalen. Anders mag het geen gezondheidsplakketjes gebruiken, ook al maakt het driesterren IKB-producten.

Maar geen zorgen. Frusti, en straks nog veel meer Frusti's, door IKB uitgesloten Légumaises (vol groenten én uiterst gezonde Omegaatjes 3) en straks nog veel meer buitengesloten Légumaises, zorgen ervoor dat het land vanzelf weer gezond verstand krijgt.

Misschien is het wel strategie ;-)
Dit artikel afdrukken