Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) is er in ieder geval niets aan de hand voor wat betreft de 'contaminanten' die zelfs zonder dat een teler of boer het doorheeft in zijn producten terecht komen.
Het merendeel van de contaminanten bleef bij eten volgens de Schijf van Vijf binnen de veilige marges, laat het RIVM weten. Voor acrylamide, arseen en lood is dat niet helemaal zeker en voor cadmium en aflatoxine kon geen conclusie worden getrokken. Dat betekent overigens niet dat er negatieve gezondheidseffecten zullen optreden, haast het RIVM zich er aan toe te voegen. "Ze kunnen alleen niet worden uitgesloten."
Volgens het RIVM is voedselveiliger maken van de Schijf van Vijf geen optie: "er zijn geen aanbevelingen mogelijk waarbij de inname van deze contaminanten voldoende wordt verlaagd en mensen toch gezond blijven eten."
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Helemaal mee eens Sytske, maar van de fabrikant is het dus niet (altijd) betrouwbaar.
#19 Belinda,
Het gaat mij vooral om voedingswaarden, ingrediënten en gebruiksaanwijzing.
Dat is informatie die eerlijk en betrouwbaar moet zijn.
Het is zeker verwarrend. Daarom is kennis verbreiden broodnodig. Je moet je er ook echt in verdiepen om er meer van te weten. Ik ben altijd sceptisch over etiketten wanneer wordt beweerd dat iets 'natuurlijk', 'gezond' of 'veilig' is. Er wordt nl. ook gezegd dat glyfosaat geen kwaad kan, dat aspartaam veilig is, dat het niet uitmaakt of je biologisch eet of niet. Ik kan me in dat soort uitspraken niet vinden. Want: wie maakt die claim en wat is de achtergrond van die persoon/instantie. Wat voor mij belangrijk is, is de keuze om gifstoffen zoveel mogelijk te beperken. Wij leven in het zwaarst vervuilde land in Europa, en elke gifstof die ik kan vermijden is een grotere kans op een gezonder lichaam.
#17 Belinda,
Het gaat me puur om wat veilig is om te verhitten.
Wat ik dan weer stomvervelend vind is dat de informatie op het etiket omtrent verhitten dus blijkbaar vaak niet klopt? Want ik heb diverse soorten olie in huis waar duidelijk op vermeld staat dat die niet verhit mogen worden.
De cholesterol mythe is nog zeer levendig zo te lezen. Naast deze mythe is ook die van 'gezonde plantaardige olie om mee te bakken en frituren' op zonnebloem, koolzaad en andere plantaardige oliën (behalve kokos) nog zeer aanwezig.
De MOV (meervoudig onverzadigde vetzuren) van deze oliën vormen nl. toxische verbindingen bij verhitting. Alle plantaardige oliën zijn koud veilig (zolang je ertegen kunt Sytske en mits ze niet te lang en in het donker bewaard worden, ze worden zeer snel ranzig) en dierlijke vetten, kokos en olijfolie zijn veilig bij verhitting.
Weet dat cholesterol niet schadelijk is, het is een reparatiestof. Je aders raken beschadigd door teveel ontstekingen in je lichaam en cholesterol repareert de beschadigingen. Je kunt dus beter werken aan het verminderen van ontstekingen (verminderen omega 6 bijv.) dan je alleen op het cholesterol richten.