"In het voorlopige maatregelenpakket waarover de landbouwministers gisteren in Brussel hebben gesproken, ligt de focus te veel op melkveehouders in plaats van varkenshouders", schrijft de NVV op zijn website.

‘Dijksma moet volgende week tijdens de extra landbouwtop in Luxemburg keihard voor ons knokken’, zeggen NVV en LTO. Zij noemen het ‘teleurstellend’ dat er geen concrete maatregelen zijn afgekondigd om de druk op de varkenssector te verlichten. Wel zeggen ze blij te zijn dat staatssecretaris Sharon Dijksma óók vindt dat er een vergelijkbaar pakket voor de varkenshouderijsector moet komen.

'Knokken'
De Europese lidstaten hebben gisteren nog geen finale overeenstemming bereikt over het steunmaatregelenpakket van € 500 miljoen voor boeren. In het voorlopige pakket is voor de melkveehouderij het meeste geld gereserveerd. Staatssecretaris Dijksma moet volgens varkenshouders 'keihard knokken' voor resultaat. "Wij willen niet dat de staatssecretaris volgende week met lege handen terug komt uit Luxemburg", zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

De staatssecretaris zei gisteren dat het 'moeilijk zal worden' geld te vinden voor de varkenshouderij. Net als de EC ziet zij meer kansen voor de melkveehouderij. De varkenshouderij moet volgens de staatssecretaris geherstructureerd worden.

'Vervolgacties'
NVV en LTO zeggen dat de actiebereidheid onder varkenshouders nog steeds groot is en dat vervolgacties op de plank liggen. "Wij hebben niet de intentie om, zoals gisteren in Brussel is gebeurd, voor chaos te zorgen, maar willen er wel klip en klaar over zijn, dat wij in de tussentijd niet achterover leunen", waarschuwen de voorzitters van beide organisaties.

Fotocredits: boerenprotest gisteren in Brussel, Saïd Al-Haddad
Dit artikel afdrukken