Van Europa mag de traditionele croissant niet meer. Nu zijn ook de echte Beierse en Elzasser pretzel aan de beurt. Rauwmelkse kazen waren al gesneuveld. We moeten allemaal aan de voedselveilige IKB die Europa in voorbereiding heeft. Zouden ze ook normen ontwikkelen voor het aantal halve liters Sourcy met Suiker dat je per dag mag gebruiken? Nog benieuwder ben ik naar de norm voor de hoeveelheid zout die ik in mijn soep mag doen zonder opgepakt te worden.
Salz auf unserer Brezn
Weich oder knusprig, mit viel Salz oder wenig - über die richtige Beschaffenheit der Brezn gehen die Meinungen seit jeher auseinander. Jetzt beschäftigt sich auch die EU mit dem Gebäck.
Matthias Wiemers, Geschäftsführer des Zentralverbands des Deutschen Bäckerhandwerks: "Die Europäische Union will Nährwertprofile für verschiedene Lebensmittelgruppen erstellen.
Dazu gehört, dass der Salzgehalt im Gebäck auf zehn Gramm pro Kilo Brot beschränkt werden soll. Wenn mehr drin oder drauf ist, würde das Produkt nicht mehr als gesund eingestuft. Das deutsche Brot und die Brezn wären davon auf jeden Fall betroffen: Sie enthalten im Schnitt etwa 15 Gramm Salz pro Kilo.
Für die Bäcker würde das einen erheblichen Imageverlust bedeuten. Bestimmt würden einige über eine Änderung ihrer traditionellen Rezepturen nachdenken. Weniger Salz bedeutet aber einen erheblichen Geschmacksverlust, den man nur mit Zusatzstoffen wie Geschmacksverstärkern ausgleichen könnte - und das wäre bestimmt nicht im Interesse der Konsumenten."
Via mail kreeg ik van de week wat reacties van verwerkers die zich verwonderd afvragen waarom er niemand reageerde op m'n stelling dat IKB in Nederland een handige zet is van de grote voedingsbedrijven om de resterende kleinere in te lijven. De laatste moeten hun recepturen aanpassen aan industriële en ambtelijke normen, terwijl ze eten maken uit tijden dat mensen aanmerkelijk minder last hadden van vetbuik.
De Europese normen zullen wat minder krankzinnig zijn dan het m.n. meer suiker- en vetporties promotende Nederlandse Ik Kies Bewust maar de trend is gezet. Let maar eens op. Zo werkt de wereld van Kafka, toegepast in voeding deels door mensen die er te weinig vanaf weten, deels door een handjevol mensen dat het juist heel goed weet en de eerste prima weet te sturen.
De burger kijkt eerst verbaasd om zich heen, vervolgens went het net als de gezonde suiker in Sourcy die je van deze mensen moet preferen boven Sourcy als gewoon water. Dat is de wereld van Kafka. Wen er maar vast aan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Noem een pretzel geen brood, en hij hoeft ook niet meer aan de zoutnorm voor brood te voldoen. Aperitiefkoekjes zijn toch ook zwaar gezouten?
Wordt drop straks ook verboden?
Wat ook nog eigenaardig is aan pretzels:
In het filmpje van de 'keuringsdienst van waarde" over mandarijntjes in blik (zie vroeger) werd verontwaardigd gegniffeld over het gebruik van NaOH, dat voor de gelegenheid zelfs stemmingmakend tot 'toiletontstopper" was herdoopt. Welnu, de glans van een pretzel wordt bekomen door het deeg, net voor het bakken, met diezelfde "toiletontstopper" in te strijken.
Dat daar nog niemand gillend voor naar de politie is gerend?
@ Dick: het is toch Darwin Jaar. :-). En natuurlijk heb je gelijk dat IKB-suiker-sourcy-water kul is (en misschien zelfs wel gevaarlijk). Overigens ben ik zelf liefhebber van Spa met een smaakje (minimaal suiker).
Wouter: wie eet er nou de hele dag pretzels? En weet je wie er de hele dag frisdrank drinkt? Je wilt ze vanavond niet op de stoep hebben, want zelfs de Arena kan ze niet allemaal binnen hebben.
Zoute krakelingen zijn gelegenheidsbakwerkjes, waarbij de grote korrels zout (bestaat er niet ook een zoete variant met grote korrels suiker?) voor een prettig mondgevoel kunnen zorgen. Verder is het deeg niet zout. Wat ik ongunstiger vind is de opmerking over 'smaakversterkers' die nodig zijn om dat zoute mondgevoel te bewerkstelligen, maar die niet onder de noemer 'zout' vallen. Ha, daar komt de MSG weer om de hoek. Een gewoon product wordt zo genept tot een zogenaamd acceptabele Europese variant. Europa toch maar weer opheffen?
gaan we weer :-)
Zo op deze zondag zal ik maar niet (weer) over IKB beginnen maar proberen inhoudelijk te reageren. Dick ik deel je Kafka opmerking niet. Zout (specifiek Na+) is niet al te best en teveel suiker ook niet. Sourcy met IKB is natuurlijk zot; echter alle suikerdrankjes (incl sappen) zijn in tav obesitas geen "gezonde" keuze. Inderdaad gewoon (kraan) water of thee drinken (lekker saai he). Zoute pretzels zijn in mijn ogen ook niet al te best (uitgezonderd als je in Zuid-Europa leeft en veel zweet), ik begrijp best dat het een streekproduct is, maar IKB kan een Pretzel nooit worden. :-)
Dan over de normen. Als ik me niet vergis zijn de nieuwe Europese regels rondom voedsel vrij liberaal. Waar je vroeger gewoon een norm kon volgen, moet je nu bijvoorbeeld zelf bewijzen dat je product veilig is. Vroeger kon je je dus achter onkunde en een norm verschuilen; nu moet je met kennis van zaken zelf bewijs leveren. Dit uitgangspunt vind ik prima! Waar gaat het mis? Een marketingstrategie(=IKB) niet meer los kunnen zien van een overheids/gemeenschapswens om gezondere voedingspatronen te willen propageren. Normen en regels zijn er om veilig voedsel te kunnen maken, om misleiding van consumenten te voorkomen en gelijk handelsverkeeer te bevorderen. Ik ben tegen normen voor gezonde(re) voeding (want uiteindelijk gaat het om voedingspatronen).
Ik ben somber.
PS Ook ik heb me toch wel verbaasd over het feit dat niemand inhoudelijk reageerde op je stelling " IKB in Nederland een handige zet is van de grote voedingsbedrijven om de resterende kleinere in te lijven " . Mijn mening was overigens dat ik niet in complottheorieën geloof. Verder heeft volgens mij inderdaad niemand inhoudelijk gereageerd.