Op de valreep van 2005 hebben de Europese ministers van landbouw toestemming gegeven voor de toepassing van zes oenologische praktijken die tot nu toe verboden waren.

De meest in het oog springende is het gebruik van houtsnippers om de wijn een houtsmaak mee te verlenen. Het gaat hier alleen om een principebesluit, aangezien de precieze voorwaarden nog moeten worden ingevuld. Het is wel de bedoeling om deze uiterlijk voor het eind van het eerste trimester 2006 rond te hebben. Houtsnippers zullen namelijk al met ingang van de oogst 2006 voor Europese wijnen gebruikt mogen worden.

Behalve houtsnippers zijn nog vijf andere technieken goedgekeurd. Het gaat respectievelijk om het gebruik van ascorbinezuur als anti-oxidant bij most, het gebruik van mannoproteïnen van gist voor de stabilisatie van wijn, het gebruik van actieve koolstof bij de most van rode wijn ter correctie van ongewenste smaken (bij wit mocht dat al), het gebruik van plantaardige proteïnes voor de klaring van wijn, en het gebruik van dicarbonaat van dimethyl (DMDC) als conserveringsmiddel bij wijnen met restsuiker. In hoeverre wijn met dit alles nog als een 'natuurproduct' beschouwd kan worden, is twijfelachtig.

Bron: wijninfo.nl
Dit artikel afdrukken