image'Europa is anderhalf miljard kilo te zwaar.' Met dit indrukwekkende cijfer illustreert Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) dat overgewicht in haar ogen een Europees probleem is.

De strijd tegen de zwaarlijvigheid moet Europabreed worden opgevoerd zegt Corbey, geciteerd door Meat & Meal. Een motivatie waarom dikke mensen een grensoverschrijdend probleem vormen, geeft zij niet.

Corbey vindt dat etiketten betere voedingsinformatie moeten bevatten. Logo’s als klavertjes en ‘ik kies bewust’ zijn volgens haar op zich prima, maar niet objectief. ‘Het is alsof een slager zijn eigen vlees een keurmerk geeft’, aldus Corbey. Zij pleit voor een onafhankelijke toetsing.

Hiermee komt de europarlementariër in een paradoxale positie. Want stel dat het een zaak van de EU is. Dan is de EU niet onafhankelijk. En dus een keurmerk niet een zaak van de EU, volgens Corbey's eigen criterium. Stel dat het geen zaak is van de EU. Dan is de EU weliswaar onafhankelijk, maar dan is het haar taak niet en dus haar zaak niet.

Een goed keurmerk moet door belanghebbenden (niet de EU) worden ingevoerd en controleerbaar door een zo veel mogelijk onafhankelijk instituut (niet de EU) worden uitgevoerd. Een Nederlandse vereniging van slagers zou een heel goed kwaliteitskeurmerk voor vlees in het leven kunnen roepen, zonder valse belangen erin te verwerken, zoals de bestrijding van zwaarlijvigheid onder Roemeense truckers.
Dit artikel afdrukken