Europees commissaris van Landbouw Fischer Boel heeft gisteren een Europees keurmerk voor biologische prpdukten aan gekondigd. '''Consumenten ontdekken de produkten zo makkelijker'', stelde hij daarbij. De Europese Commissie wil een belangrijkere rol voor bioproducten. Enerzijds omdat ze beter zijn voor het milieu en anderzijs omdat ze het welzijn van dieren bevorderen. Smaakkwaliteit blijft in de argumentatie van de politiek kennelijk een ondergeschoven kindje ...

Het Europese logo voor bio-food gaat bestaan uit een graankorrel in een cirkel van twaalf sterretjes. Aanbieders die het logo niet willen gebruiken kunnen 'EU-biologisch' vermelden - als ze maar één van de 20 talen van de Unie gebruiken.

Brussel wil het nieuwe keurmerk per 1 januari 2009 invoeren, desnoods naast andere keurmerken of logo's. Zo kent Nederland heeft bijvoorbeeld het EKO-keurmerk voor producten die zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn geproduceerd.

Let op: Brussel stelt strikte eisen aan het Europese keurmerk. Maar er is wat ruimte. Minstens 95% van het produkt moet biologisch zijn. Er mag wat genetisch aangepast materiaal bevatten en alleen door toevallige besmetting (0,9%).
De handhaving door middel van controles op de biologische manier van werken moeten in de hele EU even streng worden toegepast. Nogal wiedus zou je zeggen, maar de Europese Commissie zag kennelijk reden om dat nog eens hardop te zeggen.

bron: ANP
Dit artikel afdrukken