In een grote gecoördineerde actie heeft Europol dit jaar 550 ton illegale pesticiden in beslag genomen en 3 mensen gearresteerd. De arrestaties vonden plaats in België en op Cyprus, meldt Europol. Voor de actie werd samengewerkt met het Europese anti-fraudebureau OLAF, het Europees bureau voor intellectueel eigendom EUIPO, Interpol en verschillende private partijen, zoals CropLife International, de European Crop Protection Association (ECPA) en de European Crop Care Association (ECCA).

Na een voorbereidende fase waarin verdachte transacties en dataverkeer werd geanalyseerd, vond de vierde 'Operation Silver Axe' plaats in de havens, vliegvelden en aan de grenzen van 27 landen van de Europese Unie, plus Zwitserland en Oekraïne. Ook werden productie- en verpakkingslocaties doorzocht door de samenwerkende overheidsdiensten en experts van Europol.

Gewasbeschermingsmiddelen moeten aan strikte eisen voldoen voordat ze op de markt gebracht worden en voor toelating in aanmerking komen. Illegale middelen zijn niet getest en kunnen het milieu en de gezondheid en veiligheid van gebruikers ernstige schade toebrengen. Het 'succes' van Silver Axe heeft ook een keerzijde, merkt Hans Mattaar van ECCA op: het laat zien hoe wijd verspreid de illegale praktijken zijn. "Verhogen van de druk is de enige manier om de criminele organisaties achter deze illegale handel te ontmoedigen."

Europol voert sinds 2012 actie tegen illegale bestrijdingsmiddelen - nep, niet getest, vervalst of nagemaakt - en heeft in die jaren al 1.222 ton in beslag genomen. 2019 was met de vangst van 550 ton illegale middelen, bijna de helft van het totaal in zeven jaar, een recordjaar.
Europol - Operation Silver Axe strikes for the fourth time seizing over 550 tonnes of illegal pesticides
  • Deel
Druk af