Komkommertijd, dienstklopperij of zou er echt zoveel in omgaan?

De Belastingdienst regio Zuid-West heeft de jacht geopend op de huisverkoop van kersen, eieren enzovoort. Tweehonderd Zeeuwen kregen al een brief in de bus waarin gevraagd wordt waaruit de verkoop precies bestaat en hoeveel ermee verdiend wordt.

De brieven hebben nogal wat onrust veroorzaakt onder de ontvangers, temeer omdat er in staat dat mogelijk bezoek van een medewerker volgt, om de 'kasadministratie' te controleren en eventueel aanvullende vragen te stellen.

In 1991 werd ook al eens zo'n onderzoekje uitgevoerd, vertelt Janneke Verheggen van het Ministerie van Financiën. Blijkbaar gaven de uitkomsten geen reden om van controle op huisverkoop een speerpunt te maken, want er is nooit meer iets van dat onderzoek vernomen. Waarom de regio Zuid-West precies nu besloten heeft weer eens in kaart te brengen hoeveel er aan huisverkoop verdiend wordt, blijft onduidelijk.De woordvoerder van het Ministerie van Financiën geeft als antwoord daarop alleen nadrukkelijk aan dat het om 'dienstverlening' van de Belastingdienst aan de burger gaat en om 'inzicht' in de situatie. De afgelopen tijd hebben ambtenaren van de Belastingdienst adressen genoteerd van huizen waar eieren, kersen of andere producten te koop werden aangeboden.

Het ministerie geeft aan dat de actie geheel een initiatief van de regio Zuid-West is en kan niet zeggen of andere plattelandsregio's dit voorbeeld zullen volgen. "Dat beslissen de regio's afzonderlijk."


Bron: PZC
Dit artikel afdrukken