Wordt hier de uitstoot van een kilo aardappelen of rijst vergeleken met die van kilo biefstuk? Een vergelijking van producten met respectievelijk 20 en 250g eiwit/kilo.
Het AVG-tje (aardappelen, vlees, groente) ligt vanwege klimaatuitstoot onder vuur. Met name het stukje vlees is klimaatbelastend. “Maar al die vegetariërs eten wel rijst die uit Azië komt, is dat dan niet onduurzaam?”, vroeg een lezer van Trouw zich af.
De krant ging op onderzoek uit. Daaruit blijkt dat zowel rijst, pasta en gekookte aardappels een lage klimaatimpact hebben. Gekookte aardappelen (0,9 kilo CO2e per kilo) doen het net ietsje beter dan pasta (1,5 kilo CO2e per kilo) en rijst (1,6 kilo CO2e per kilo). Voor een runderbiefstuk is dat bijvoorbeeld 31,3 kilo CO2e per kilo.
De ene aardappel is alleen de andere niet. Diepvriesfriet is bijvoorbeeld een stuk minder duurzaam (6,1 kilo CO2e per kilo) dan gekookte aardappelen, omdat niet alle delen van de aardappel gebruikt worden en het verhitten van de olie en het invriesproces veel energie vragen.
De milieuimpact van rijst zit hem in het water. Voor de teelt van een kilo rijst is 10 keer meer water nodig dan voor een kilo aardappelen. Hoe meer regenwater telers gebruiken, hoe minder hun milieuimpact.
Toch adviseert het Voedingscentrum om niet alleen maar aardappels te gaan eten. Afwisseling met pasta en rijst is goed voor je, omdat elk weer andere voedingsstoffen bevat. Vanwege de variatie dus. Het Voedingscentrum wil dan wel dat je de volkorenvariant kiest.
Wordt hier de uitstoot van een kilo aardappelen of rijst vergeleken met die van kilo biefstuk? Een vergelijking van producten met respectievelijk 20 en 250g eiwit/kilo.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.