1
Fotocredits: Wiener Schnitzel, Holger Ellgaard

Flash VoedselketenAlleen écht Oostenrijkse restaurants krijgen ‘schnitzelbonus’

Oostenrijkse restaurants die alleen maar nationale gerechten serveren krijgen een bonus van €10.000 van de overheid. Het gaat om horecazaken in de deelstaat Neder-Oostenrijk in het oostelijke deel van het land.

Officieel is de maatregel bedoeld om het sociale leven in de deelstaat een impuls te geven, maar omdat het alleen restaurants betreft die typisch Oostenrijkse gerechten serveren, is het eerder een verkapte vorm van voedselnationalisme. Progressief denkende critici noemen de maatregel zelfs een uiting van discriminatie. Zij vinden dat bijvoorbeeld een Italiaans restaurant net zo goed een sociale functie heeft.

Het geld is bestemd voor ondernemers die in een dorp een eerste zaak openen of een bestaande overnemen. Sinds begin deze eeuw is in de deelstaat 1 op de 3 horecazaken verdwenen door de leegloop van het platteland en de coronapandemie.

Kanselier Karl Nehammer van de Christendemocratische ÖVP (de Oostenrijkse versie van ons CDA) zegt met de maatregel de ‘Leitkultur’ oftewel de dominante cultuur te willen verdedigen, in een poging zoveel mogelijk stemmen te werven in aanloop naar de verkiezingen in september.

In de EU zien we meer landen die inzetten op voedselnationalisme. Zo introduceerde Frankrijk een voedsellogo dat het land van herkomst van de ingrediënten weergeeft en proberen de Turken het broodje Döner als traditioneel gerecht te laten erkennen, wat weer ongerustheid bij Duitse dönermakers brengt.

Right-wing 'Schnitzel bonus' rewards 'traditional' Austrian eateries, 26 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 26 jul '24
  • 14:10

"......een verkapte vorm van voedselnationalisme ....... uiting van discriminatie."
Maar het is wél een manier om te voorkomen dat nationale gerechten door wereldsnacks, eenheidsworst en street-food worden verdrongen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.