1
Fotocredits: 'Bulau Bulau Aboriginal Village Various animal skulls that have been sacrificed', Yi Chen

Flash VoedselketenAustraliërs leven langer maar Aboriginals juist niet

Hoewel de gemiddelde Australiër een langere levensverwachting heeft dan de gemiddelde Amerikaan of Brit, geldt dit niet voor alle groepen van de Australische samenleving. Hun verschil in levensverwachting wordt grotendeels verklaard door de slechte gezondheid en levensomstandigheden van Aboriginals, de inheemse bevolking van Australië.

De levensverwachting van Australiërs is sinds 1990 omhooggegaan. Alleen Japanners, Zwitsers en Spanjaarden worden ouder. De gemiddelde Australiër wordt 88 en wint daarmee 4 jaar op een Amerikaan en 2 op een Brit.

Aboriginals leven echter gemiddeld meer dan 8 jaar korter dan andere Australiërs. Bovendien groeien de gezondheidsproblemen binnen deze groep. Voor doodsoorzaken als suicide nemen de sterftecijfers zelfs toe.

De nationale statistieken laten deze ongelijkheid in levensverwachting niet zien, omdat Aboriginals minder dan 4% van de Australische bevolking uitmaken. Daardoor hebben hun slechte gezondheidsuitkomsten weinig invloed op het nationale gemiddelde en wordt verdonkeremaand dat het land ook een flink ongelijkheidsprobleem in huis heeft.

De gezondheidsachterstand van Aboriginals in Australië is het gevolg van een mix van historische onderdrukking, sociale ongelijkheid, slechte toegang tot zorg, en een intergenerationeel trauma. Racisme, armoede, en een gebrek aan toegang tot onderwijs en werkgelegenheid verergeren de situatie van vele Aboriginals. Daar komt nog eens bovenop dat chronische ziektes en geestelijke gezondheidsproblemen, gecombineerd met slechte leefomstandigheden en verlies van traditionele levensstijlen, resulteren in een lagere levensverwachting en slechtere gezondheid. Aboriginals zijn buiten de samenleving geplaatst. Om dat te veranderen is nauwe samenwerking met inheemse gemeenschappen nodig, denkt The Economist.

Economist - Why do Australians live so long?, 2 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 2 sep '24
  • 15:56

Niet anders dan bij ons, maar dan zonder Aboriginals (CBS).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.