0
Fotocredits: Washing Fruits, Yaroslav Shuraev, via Pexels

Flash GezondheidBaking powder tegen pesticiden op groenten en fruit? Een kwestie van wantrouwen

Wil je bestrijdingsmiddelen van je groenten en fruit wassen?

Als je de nieuwste Instagramhype (zie bijvoorbeeld deze Dr. Suzi Schulman) moet geloven, zou je niet alleen je groenten met water moeten wassen, maar ook met baking powder (zuiveringszout in goed Nederlands of bicarbonaat). Dat zou naast vuil en schimmelsporen ook schadelijke stoffen als pesticiden verwijderen.

“Goed wassen is belangrijk, maar zuiveringszout is niet nodig”, legt Herbert Schmidt, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne aan de Universiteit Hohenheim in Stuttgart uit in Der Spiegel. Het goor-bruine water dat volgens menig filmpje achterblijft, is vooral gewoon vuil en aarde. Pesticiden zijn namelijk kleurloos.

Volgens Schmidt heeft één enkele studie ooit aangetoond dat baking soda sommige pesticiden kan verwijderen, maar niet alle. “Daarnaast worden alle pesticiden in de Europese Unie aan onderzoeken onderworpen. We kunnen er dus van uitgaan dat de resten bestrijdingsmiddelen die op groenten en fruit achterblijven niet gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.” Achter de studie die liet zien dat zuiveringszout pesticiden wegzuivert, zit de Amerikaanse onderzoeker Lili He. Hij is bang voor het onbekende kankerrisico dat bestrijdingsmiddelen met zich mee kunnen brengen.

Schmidt vertrouwt op de toelatingsprocedures voor pesticiden en is banger voor bacteriën en schimmels op groenten en fruit. Die komen er onderweg van grond, struik en boom van opslag, via transport en verkoop geheid op. “Ook biologisch moet je wassen", waarschuwt Schmidt. Op biologische producten kunnen bacteriën namelijk juist sneller groeien.

Hoe was je groenten en fruit het best?

Professor Herbert Schmidt legt het nog even uit:
  • Was je handen voor en na het bereiden van je groenten en fruit twintig seconden met warm water en zeep.
  • Was je producten kort voor de consumptie, bij het wassen kan je de natuurlijke beschermlaag van fruit en groente vernietigen, waardoor het sneller bederft.
  • Reinig de groenten en fruit onder stromend water, niet in een waterbak. Als je het in een bak wast, kan je schadelijke bacteriën juist verspreiden over de rest van de groenten en het fruit.
  • Verwijder beschadigde plekken
  • Was alles voordat je het schilt bijvoorbeeld ook avocado's, anders kunnen vuil en bacteriën van de schil via het mes op de producten komen.
  • Wrijf appel, peer, komkommer en dergelijke licht terwijl je ze onder stromend water houdt.
  • Was gevoelige fruitsoorten zoals aardbeien onder een zachte waterstraal.
  • Verwijder bij kool of sla de buitenste bladeren.
  • Aardappelen, meloenen of andere dingen met een harde of ruwe schil, kan je extra met een schone groenteborstel reinigen.
  • Droog na het wassen het fruit of de groente met een keukendoek af, ook dat verwijdert extra bacteriën.

Spiegel - (S+) Keime, Dreck, Pestizide: Wie wasche ich Obst und Gemüse richtig sauber?, 24 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.