Wil je bestrijdingsmiddelen van je groenten en fruit wassen?
Als je de nieuwste Instagramhype (zie bijvoorbeeld deze Dr. Suzi Schulman) moet geloven, zou je niet alleen je groenten met water moeten wassen, maar ook met baking powder (zuiveringszout in goed Nederlands of bicarbonaat). Dat zou naast vuil en schimmelsporen ook schadelijke stoffen als pesticiden verwijderen.
“Goed wassen is belangrijk, maar zuiveringszout is niet nodig”, legt Herbert Schmidt, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne aan de Universiteit Hohenheim in Stuttgart uit in Der Spiegel. Het goor-bruine water dat volgens menig filmpje achterblijft, is vooral gewoon vuil en aarde. Pesticiden zijn namelijk kleurloos.
Volgens Schmidt heeft één enkele studie ooit aangetoond dat baking soda sommige pesticiden kan verwijderen, maar niet alle. “Daarnaast worden alle pesticiden in de Europese Unie aan onderzoeken onderworpen. We kunnen er dus van uitgaan dat de resten bestrijdingsmiddelen die op groenten en fruit achterblijven niet gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.” Achter de studie die liet zien dat zuiveringszout pesticiden wegzuivert, zit de Amerikaanse onderzoeker Lili He. Hij is bang voor het onbekende kankerrisico dat bestrijdingsmiddelen met zich mee kunnen brengen.
Schmidt vertrouwt op de toelatingsprocedures voor pesticiden en is banger voor bacteriën en schimmels op groenten en fruit. Die komen er onderweg van grond, struik en boom van opslag, via transport en verkoop geheid op. “Ook biologisch moet je wassen", waarschuwt Schmidt. Op biologische producten kunnen bacteriën namelijk juist sneller groeien.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.