0
Fotocredits: Flessen Chartreuse, Karl Gruber, Wikimedia

Flash Dagelijkse KostBeperkt verkrijgbaar: vloeibaar gebed van $30 miljoen uit Kartuizer Klooster

Diep in de Franse Alpen, omringd door het serene landschap van de Chartreuse in het departement Isère, ligt La Grande Chartreuse. In dit klooster leven en werken al sinds 1084 monniken in stilte en afzondering, zoals hun orde dat voorschrijft. Maar al sinds 1605 maken de monniken er een mysterieus elixer met een hoog alcoholpercentage waarvan wordt gezegd dat het genezende krachten heeft: het Elixir de Longue Vie. De wereld leerde het vanaf 1840 kennen in de vorm van de groene of gele Chartreuse-likeur.

Nog altijd is het recept, dat uit 130 botanische ingrediënten bestaat, geheim. Slechts 3 monniken kennen ieder twee derde van de receptuur, zodat er altijd 2 nodig zijn om de likeur te maken.
Het klooster is niet toegankelijk voor buitenstaanders. Hier leven en werken de monniken volgens hun traditionele manier van leven, gericht op rust en gebed. De productie van Chartreuse is onderdeel van hun levensstijl en levert de belangrijkste inkomsten voor het klooster en de hele orde, maar hun religieuze verplichtingen staan op de eerste plaats.

Ondanks de groeiende populariteit en stijgende verkoop van de likeur, die in 2022 wereldwijd $30 miljoen opleverde, besloten de monniken in 2019 om de productie te begrenzen. Jaarlijks komen er niet meer dan anderhalf miljoen flessen uit de destilleerderij bij het klooster. De monniken kiezen bewust voor 'minder maar beter, voor de lange termijn'. Ze zijn religieuzen, geen zakenlieden. Het idee dat hun geheim een wereldberoemd drankimperium omhult, raakt hen niet. Voor hen is Chartreuse geen product, maar een traditie, een gebed in vloeibare vorm.




De Telegraaf - Slechts twee mensen kennen het recept voor het ?magische? drankje Chartreuse: de brouwers ervan mogen zelfs niet samen reizen, 16 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.