2
Fotocredits: 'Kant-en-klaarmaaltijden', FL Media

Flash Dagelijkse KostBijna alle kant-en-klaarmaaltijden bevatten dierlijke ingrediënten

Van de kant-en-klaarmaaltijden in supermarkten bevat 96% dierlijke ingrediënten zoals vlees, vis, ei en kaas. Maar liefst 82% bevat vlees of vis, slechts 4% is volledig plantaardig, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Dat maakt het voor consumenten lastig om snel en makkelijk plantaardig te eten.

Wakker Dier analyseerde 850 verse kant-en-klaarmaaltijden van de 10 grootste supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar. Bij DekaMarkt, Hoogvliet en Vomar is het helemaal karig: zij hebben geen enkele plantaardige maaltijd in de schappen liggen. Albert Heijn doet het met 10% plantaardige maaltijden het best. Ook daar kan het beter volgens de NGO: voor elke plantaardige maaltijd liggen er nog steeds 9 met dierlijke ingrediënten in de schappen. Dat slechts 1% van de plantaardige maaltijden een vleesvervanger bevat, noemt Wakker Dier een gemiste kans. "Consumenten kennen deze vervangers al en ze kunnen de dierlijke ingrediënten één op één vervangen."

Volgens het Food Service Instituut (FSIN) profiteren supermarkten van de stijgende vraag naar kant-en-klaarmaaltijden, vooral onder jongeren en eenpersoonshuishoudens. De kant-en-klaar-omzet groeide van €641 miljoen in 2022 naar €677 miljoen in 2023. Collin Molenaar van Wakker Dier noemt kant-en-klaarmaaltijden bij uitstek geschikt om plantaardig eten makkelijker te maken en ziet volop kansen voor supermarkten.

Wakker Dier - Nauwelijks kant-en-klaarmaaltijden zonder dieren - Wakker Dier, 13 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #2
  • 13 sep '24
  • 15:38

Ach ja, in vrijwel iedere notenmix zitten cashews. Misschien moet daar dan ook maar eens naar gekeken worden.

Fokke Boorsma
  • #1
  • 13 sep '24
  • 12:03

Gemak sloopt de mens.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.