0
Fotocredits: Afwassen glazen flessen, Peakpx

Flash Dagelijkse KostOdin maakt haalbaar project van statiegeld op wijnflessen

Wijnflessen afwassen en hergebruiken is veel beter dan de flessen 'recyclen' door ze in de glasbak te gooien. Met bierflesjes kan dat immers ook.

Maar het vergt wel enig omdenken omdat er heel veel verschillende wijnflesvormen in omloop zijn. Biologische groothandel en supermarktketen Odin waagt zich daaraan. Vanaf nu zijn bij de 41 Odin-winkels in Nederland en op de Odin-website 3 soorten biologische Franse wijn te koop in herbruikbare, uniforme wijnflessen.

In samenwerking met wijnleverancier Tim Weijnschenk, bij wie je in zijn winkel in Amsterdam ook zelf wijn kunt tappen, haalt Odin biologische Merlot, Viognier en Grenache van gecertificeerde wijnboeren naar Nederland. Het transport gebeurt in vaten (per levering kan er zo twee keer zoveel wijn mee dan wanneer de wijn in flessen in dozen op pallets vervoerd wordt) en de wijn wordt in Nederland gebotteld. In standaard flessen dus en binnen het eigen circuit van Odin. Dan wordt de statiegeld wijnfles een uitvoerbaar project.

Op de flessen zit €0,70 statiegeld. Zes flessen zitten samen in een goudkleurig kratje waar €2,00 statiegeld op zit. Uit de tank, in de fles, in het kratje betekent geen onnodig verpakkingsmateriaal zoals kartonnen dozen en plastic tape. Eenmaal leeggedronken en ingeleverd, worden de flessen afgewassen en opnieuw afgevuld. Dat levert een besparing op van zo'n 60% CO2 uitstoot per fles. Iemand al geproefd of de wijnen, voor €7,95 per gevulde fles, ook lekker zijn?

Odin Foodcoop start met bio-wijn in statiegeldfles, 16 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.