1
Fotocredits: 'Spelen', pixabay

Flash VoedselketenMinder boeren gestopt door ‘woest aantrekkelijke regeling’

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal landbouwbedrijven in Nederland vorig jaar minder sterk is afgenomen in vergelijking met 2021. In 2022 verdwenen 700 bedrijven. In 2021 verdwenen 1.675 bedrijven, ruim meer dan het dubbele van 2022. Volgens het CBS is de 'minder stevige krimp' het gevolg van het stikstofprobleem. Ook in 2020 lag het aantal stoppers veel hoger.

Boeren lijken terughoudender te zijn geworden met hun beslissingen om te stoppen. Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal had een 'woest aantrekkelijke' regeling beloofd, waar agrarisch ondernemers nu op wachtten. Ze hopen op een premie op hun natuurlijke uitstap, hetgeen zou kunnen wijzen op contraproductief beleid.

De impact van bestaande opkoopregelingen is echter nog niet opgenomen in de cijfers. Honderden boeren hebben interesse getoond om hun bedrijf op te geven, maar het exacte aantal stoppers is nog onbekend.

Nieuwe Oogst - CBS: krimp landbouwbedrijven ging in 2022 minder hard, 4 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 4 aug '23
  • 23:22

Honderden boeren (200 laatste stand) hebben zich aangemeld, maar dat betekent niet dat ze daadwerkelijk meedoen met de "woest aantrekkelijke" regeling. Logisch dat men even afgewacht heeft wat het ging worden.

De keus voor piekbelaster (2500 mol depositie) was een politieke, hoe meer natuur in de buurt hoe sneller piekbelaster (5-8 melkkoeien in midden Veluwe is al ongeveer genoeg voor piekbelaster).
Eea doorrekenend is het niet woest aantrekkelijk als je al oudere gebouwen hebt (renovaties tellen niet), als je pachter bent vis je ook achter net, de berekening voor de prijs van de rechten is een lachertje (WUR) en ook belastingstechnisch hoef je niet ergens op te rekenen.

Door autonoom te stoppen kun je wel eens (financieel) beter af zijn.
Het nadeel van dat laatste voor de overheid is het feit dat die stikstof niet ingeboekt mag worden (autonome ontwikkelingen tellen immers niet mee).

Laatste ontwikkeling is ook nog eens het feit dat er bezuinigd moet worden en het stikstofbeleid/NPLG op het potentiele hakblok ligt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.