1
Fotocredits: Buitenkant van de capsule waar het gruis in zit, NASA/Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold

Flash PerspectiefBouwstenen leven gevonden op asteroïde

NASA onderzocht stukjes van een 4,5 miljard jaar oude asteroïde (genaamd Bennu) die verzameld waren in de ruimte door ruimtesonde OSIRIS-REx en naar de aarde gebracht in een capsule. Het leidde tot de opmerkelijke vondst van een hoog koolstofgehalte en water. Dat zijn de bouwstenen van het leven op aarde en die blijken dus ook in de ruimtesteen aanwezig te zijn.

Bennu is eigenlijk een wolk van stenen.

Naar schatting verzamelde OSIRIS-REx zo’n 250 gram ruimtepuin. De exacte hoeveelheid is nog niet bekend. De onderzoekers gaan eerst het zwarte stof en steentjes aan de buitenkant van de capsule onderzoeken. Die stukjes zijn als een soort verstekelingen meegekomen.

Volgens NASA zullen de geheimen in de stenen nog decennialang bestudeerd worden. Ze kunnen ons mogelijk leren hoe ons zonnestelsel is gevormd, hoe de bouwstenen van het leven op aarde zijn gekomen en hoe we botsingen met asteroïden kunnen voorkomen.

De komende 2 jaar gaat het wetenschappelijke team van de missie verder met het onderzoeken van de monsters. NASA bewaart 70% van het verzamelde ruimtepuin voor verder onderzoek door onderzoekers wereldwijd.

NASA - NASA?s Bennu Asteroid Sample Contains Carbon, Water - NASA, 13 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #1
  • 13 okt '23
  • 11:24

Bennu lijkt in 4,5 miljard jaar nauwelijks te zijn veranderd. Daardoor is het een soort tijdcapsule die kan laten zien uit welke materialen planetoïden bestonden in de tijd dat er op aarde nog geen leven was, schrijft Scientias. Door Bennu te analyseren, kunnen we de theorie testen dat planetoïden die op de jonge aarde insloegen de bouwblokken voor leven hebben meegenomen. Koolstof en water uit planetoïden zou de basis voor het ontstaan van het leven kunnen zijn geweest.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.