0
Fotocredits: 'Fish and Chips', sstrieu

Flash Dagelijkse KostBrits volksvoedsel ‘te duur’ - gevoel van zekerheid verdwijnt

De prijs van de Britse klassieker fish & chips is de afgelopen 5 jaar flink meer gestegen dan die van andere afhaalmaaltijden in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl de gemiddelde prijs van een pizza in 5 jaar met 30% steeg naar £10,48 (€12,26), ging de prijs van fish & chips met maar liefst 52% omhoog naar £9,88 (€11,56). Ook kebab (44%), Indiaas (29%) of Chinees (29%) stegen minder snel in prijs dan de fish & chips, volgens het Britse statistiekbureau ONS.

De hoge prijsstijging is het gevolg van een combinatie van factoren: de energiecrisis, sancties op Russische visimporten (sinds de inval van Rusland in Oekraïne) en slechte aardappeloogsten door extreem weer.

Wat opvalt is dat consumenten er geen probleem mee hebben om £15 of meer voor een pizza te betalen, maar dat fish & chips als 'te duur' wordt ervaren. Dit verschil komt mogelijk door de perceptie dat fish & chips een eenvoudige, goedkope maaltijd hoort te zijn. Dat idee heerst bij de Britten omdat tijdens de beide wereldoorlogen in de vorige eeuw de voorraden vis en aardappelen beschermd werden om het volk voedselzekerheid te bieden.

De prijs voor fish & chips is nu zó hoog opgelopen dat het klassieke volksvoedsel de aansluiting mist met die ouderwetse, diep in het volksgevoel verankerde verwachting. Dat kan een ongemakkelijke gevoel onder het publiek veroorzaken.

BBC - Fish and chips UK takeaway with biggest price rise, 27 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.