8
Fotocredits: 'Straat met eettenten', wikimedia.org

Flash GezondheidBritse ‘eat out to help out’ hielp vooral het virus vooruit

In Nederland komt er geen parlementaire enquête naar het coronabeleid. Maar in het Verenigd Koninkrijk is die al een poos aan de gang. Vorige week bood de toenmalige premier Boris Johnson excuses aan voor het onderschatten van de coronarisico's. Maandag kwam de huidige premier Rishi Sunak - 'Dr. Death' - op het matje.

Sunak was ten tijde van de coronapandemie minister van Financiën. Hij stond aan de wieg van het initiatief 'eat out to help out'. De Britse regering trok in de zomer van 2020 een half miljard pond uit om de Britse horeca op de been te houden, door een maand lang mensen die uit eten gingen een korting van 50% op hun rekening te geven, tot maximaal £10 per persoon.

De maatregel kreeg kritiek van economen en gezondheidsexperts, omdat a) miljoenen Britten sowieso geen geld hadden om uit eten te gaan en b) ook fastfood-ketens mee mochten doen en dat paste niet bij het juist gelanceerde anti-obesitasbeleid. Maar vooral kreeg Sunak, die van virusexperts de bijnaam Dr. Death kreeg, de wind van voren over de 'eat out to help out'-maatregel. Die zette de deur voor het virus wagenwijd open, zeggen gezondheidsexperts in The Guardian. Uit eten gaan aanmoedigen stond immers haaks op alles wat de Britse ambtenaren de maanden daarvoor hadden geprobeerd te stoppen. 'Eat out to help out' was vooral 'to help the virus out'. Het was - zouden we in Nederland zeggen - 'een beetje dom'.

The Guardian - Rishi Sunak?s ?eat out to help out? scheme to come under scrutiny at Covid inquiry, 12 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #7
  • 15 dec '23
  • 16:56

Wat een giganten worden in de strijd gegooid; autoverkoper Marianne Zwagerman, de befaamde Japanse dermatoloog Yasusi Suzumura, Applied Mathematician, Immunologist, Computational Biologist, Molecular Biologist, Biochemist, Musician, Writer, Logger en nog véél meer en laten we buikspreekpop Ronald Meester niet vergeten.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #6
  • 14 dec '23
  • 22:57

#4 Japan vorige week dit.

Anno Nym
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 13 dec '23
  • 23:01

Theo, ik zag zelfs dit. En alweer veel langer geleden dit.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.