0
Fotocredits: Champagne, Pixnio

Flash Dagelijkse KostChampagne is niet alleen schuimwijn maar ook een kleur

Al sinds 1973 verdedigen de Franse champagneboeren hun merk met hand en tand. Champagne mag alleen zo heten als het volgens de méthode traditionelle wijze is geproduceerd en uit de gelijknamige streek in Noord-Oost Frankrijk afkomstig is. Douaniers wereldwijd zijn daar inmiddels van doordrongen en nemen regelmatig 'illegale' zendingen, zoals bier en sorbetijsjes of shampoo, in beslag.

Maar toen een online kledingwinkel jurkjes en vesten in 'champagne' (en sand, off white, natural en gold) wilde inklaren, liep het anders. De douane op Schiphol deed zijn werk en nam de zending in beslag wegens inbreuk op het merkenrecht.

De winkel vond dat onterecht en spande een kort geding aan. De ingeschakelde advocaten voerden een opvallende verweer: in het Nederlands en het Frans betekent champagne zowel een drank als een kleur. Als bewijsmateriaal voerden ze een twintigtal vermeldingen van champagne als kleur aan. Waaronder een dagbladreclame uit de 19e eeuw voor champagnekleurige handschoenen. De rechter oordeelde dan ook dat consumenten bij het woord "champagne" niet automatisch aan een kwaliteitswijn denken, maar ook aan een kleur "in het spectrum bruin/beige". Met andere woorden: als naam van een kleur is champagne niet beschermd.

Daar had het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne niet van terug. De champagneboeren draaien op voor de €10.000 aan proceskosten en de champagnekleurige jurkjes en vesten zijn gewoon te koop.

De Telegraaf - Is Champagne meer dan een drankje, ook een kleur?, 14 okt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.